Hlavní obsah

Virus pronikl do centra se seniory. Hledají se sestry a ošetřovatelé

Foto: Petr Lemberk / MAFRA / Profimedia

Alzheimercentrum v Jihlavě.

Reklama

Jihlavské Alzheimercentrum je jedním z momentálně nejkritičtějších ohnisek koronavirové nákazy. Jednak proto, že zasáhla velmi ohroženou skupinu, a také proto, že jde o desítky případů.

Článek

První pozitivní test na koronavirus zaznamenalo jihlavské Alzheimercentrum v pondělí, celkový počet nakažených už ovšem vystoupal na 56.

Na aktuální situaci v zařízení jsme se zeptali Martiny Svobodové, mediální zástupkyně centra.

Jak momentálně vypadá situace v centru? Jsou konkrétní opatření, která jste přijali?

Pozitivní klienti jsou izolováni a je striktně dodržován hygienický režim za použití ochranných pomůcek. Kromě standardních ochranných pomůcek používají všichni zaměstnanci respirátory třídy FFP2. Pravidelně monitorujeme zdravotní stav všech klientů a zaměstnanců; ať už těch pozitivních, tak i negativních. Zároveň jsou oddělené všechny provozy.

Když jsme u ochranných pomůcek, máte jich dostatek?

V současné chvíli je stabilizovaný stav.

Řešili jste nastalou situaci s Krajem Vysočina?

Jsme v úzké spolupráci s krajskou hygienickou stanicí, už od prvního zaznamenaného případu, který přišel v pondělí, a vycházíme z nastaveného krizového plánu společnosti.

Jak vypadal sobotní den v Alzheimercentru?

V dopoledních hodinách jsme udělali plošnou dezinfekci celého centra. Použili jsme speciální nanotechnologii, takže to ošetření vydrží na několik dní.

Poslední údaje připisují centru 56 pozitivních testů. Změnilo se něco?

Co se týče výsledků, máme je z pátečního večera a nic se nezměnilo. Je to tedy 39 pozitivních klientů a 17 zaměstnanců. Pokud jde o jejich zdravotní stav, většina těch nakažených je v bezpříznakovém stavu.

Je znám věk nakažených klientů?

Věk vám neřeknu, to v současné chvíli nejsem schopna zodpovědět.

Zaregistrovali jsme vaši poptávku po brigádnících. Ozvali se nějací zájemci?

Stav personálu je nyní stabilizovaný, není to tak, že teď by nám někdo chyběl, ale určitě to musíme monitorovat i do budoucna podle vývoje situace.

V současné chvíli poptáváme zdravotní sestry a ošetřovatele. Všichni zaměstnanci, které takto přijmeme, budou následně testováni na koronavirus. A ano, zájemci se hlásí průběžně, aktuální počet nemám, ale určitě stále poptáváme.

Kraj Vysočina, kam spadá i město Jihlava, podle posledních údajů eviduje celkem 295 osob s prokázanou nákazou. Okres Jihlava jako takový pak uvádí 86 infikovaných koronavirem. V kraji dosud zemřeli s nemocí covid-19 čtyři lidé a podle tamní krajské hygienické stanice se vyléčilo 194 osob.

Reklama

Doporučované