Hlavní obsah
Online

Virus zasáhl nejcitlivější místo. Zařízení se seniory už volá o pomoc

Foto: ADOLF HORSINKA / MAFRA / Profimedia, Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Hygienci na Vysočině v pondělí rozhodnou o fungování továrny Bosch, kde se nakazili manažeři. V Česku za pátek přibylo 281 případů, nejvíc od června. Situaci sledujeme on-line.

Článek

Nejdůležitější události

Od půlnoci platí nové opatření v boji s koronavirovou nákazou. Češi si musí nasadit roušky na všech hromadných akcích ve vnitřních prostorách nad 100 lidí. Od pondělí se pak zpřísní i další nařízení - podrobnosti ZDE.

Ve dvou krajích od včerejška platí povinnost nosit na některých místech roušky. V Libereckém kraji se musí roušky nosit při návštěvách ve všech zdravotnických zařízeních, při nákupu v lékárně a ve vybraných zařízeních sociálních služeb. V Ústeckém kraji v ambulancích praktických lékařů, sociálních zařízeních a lékárnách.

Dění kolem koronaviru jsme sledovali on-line také v pátek

  • Na ubytovně v Prachaticích je 20 nakažených koronavirem

    Na ubytovně v Prachaticích je nakaženo 20 lidí covid-19. Původně jich bylo 13, nové pacienty potvrdily zbývající testy klientů. Většinu nemocných tvoří cizinci, řekla ČTK ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. Nakažení z ubytovny pracovali v jedné prachatické společnosti, která kvůli tomu musela zastavit provoz.

    Podle informací ČTK se jedná o firmu Intica Systems. „Domluvili jsme se, že příští týden vyšetříme dalších 270 zaměstnanců. Vyhodnotili jsme to tak, že riziko provozu je tam významné. Domluvili jsme se, že celý provoz bude dekontaminován a dezinfikován a zaměstnanci budou zatím v karanténě,“ řekla.

  • Za dva dny Jihlavsko vyskočilo o 230 procent

    Slovy statistiků: Jihlavsko za posledních sedm dní eviduje skoro 52 případů na sto tisíc obyvatel. Více už má jen nejpostiženější region v zemi, tedy Karviná se 63 nakaženými na sto tisíc obyvatel.

    Za poslední dva dny tak jde o znatelný nárůst téměř 230 procent v centrálním okrese Kraje Vysočina.

  • Alzheimercentrum volá o pomoc: Sháníme brigádníky

    Počet nakažených koronavirem v jihlavském Alzheimercentru stoupl na 56. Jde o 39 klientů zařízení a 17 zaměstnanců. Alzheimercentrum kvůli současné situaci shání brigádníky, kteří by pomohli s péčí o klienty. Ještě v pátek bylo v zařízení 46 nakažených.

    „Věříme, že aktualizované údaje jsou na nějakou chvíli i finální,“ uvedla v sobotu mediální zástupkyně Alzheimercentra Martina Svobodová. Domov se zvláštním režimem uvedl, že má okolo sto klientů a šest desítek pracovníků. Centrum už zavedlo mimořádná hygienická opatření.

    Foto: Seznam Zprávy

    Jihlavské Alzheimercentrum.

    Vzhledem k vysokému počtu nemocných mezi zaměstnanci se centrum dostává do personální nouze. „Ještě vše pokrýváme, ale nelze vyloučit, že se situace vyvine jinak. Proto oslovujeme veřejnost a zájemce, kteří by nám byli ochotni přijít pomoci do centra. Sháníme hlavně zdravotní sestry a ošetřovatele,“ řekla Svobodová.

  • Hejtman Běhounek: „Nakažení zaměstnanci nejsou z provozu“

    Situací na Vysočině a především v okrese Jihlava se bude v pondělí zabývat bezpečnostní rada kraje. Ta bude řešit mimo jiné fungování velké továrny společnosti Bosch v Jihlavě, jež má čtyři tisíce zaměstnanců a kde se nákaza objevila hned u několika lidí.

    „Hygienici teď situaci vyhodnocují. Nakažení zaměstnanci nejsou z provozu, dá se říci, že jsou z managementu. Je na firmě Bosch, jaká opatření na základě rozhodnutí krajské hygienické stanice přijme. Pokud jde o plošné testování všech zaměstnanců, záleží na rozboru situace ve firmě,“ řekl Seznam Zprávám hejtman Vysočiny Jiří Běhounek.

    Foto: Profimedia.cz

    Brána jihlavské továrny Bosch.

    Ve firmě Bosch měli deset zaměstnanců s pozitivním testem na koronavirus. Všichni včetně jejich kolegů, kteří s nimi přišli do styku, skončili v karanténě. Jejich zdravotní stav je zatím dobrý.

    Situace trochu připomíná Moravskoslezský kraj, kde se nákaza také objevila v klíčovém podniku regionu a dlouho se z ekonomických důvodů váhalo, jestli doly uzavřít. Neperou se v Jihlavě také zdravotní a byznysové zájmy?

    „Zájmy se z mého pohledu neperou. Každý management podniku musí být od nouzového stavu připraven na různé varianty. My do rozhodování krajské hygienické stanice nebudeme zasahovat, a pokud bude nějaký závěr přijat, pak se s tím musí Bosch vyrovnat,“ odpověděl hejtman Běhounek.

  • Jihlava: covid-19 ve firmě Bosch a v Alzheimercentru

    Druhým nejpostiženějším regionem po Karviné se stal okres Jihlava, kde je 52 lidí nakažených koronavirem v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Covid-19 se tam objevil na dvou místech.

    Prvním je jihlavské Alzheimercentrum, kde testy potvrdily onemocnění covid-19 u pěti klientů a čtyř zaměstnanců. A nyní se čeká na výsledky testů všech 150 klientů a zaměstnanců. Návštěvy v centru jsou nyní zakázány.

    Foto: Profimedia.cz

    Zaměstnanci firmy Bosch odcházejí z práce domů.

    Druhým ohniskem v regionu je pak společnost Bosch v Jihlavě, která vyrábí autodíly a se čtyřmi tisíci pracovníky patří mezi největší zaměstnavatele v kraji, kteří se sem sjíždějí z celé Vysočiny.

    „Situace se na Jihlavsku ale dál zhoršuje přesně tak, jak předpokládali hygienici. Naštěstí ale počet nemocných nestoupá raketovým způsobem. Mrzí nás, že nemoc zasáhla nejohroženější skupinu lidí v Alzheimercentru a držíme palce, aby se s tím zařízení dokázalo bez vážnějších následků a rychle vypořádat. Zatím jsou nařízení hygieniků v našem regionu relativně mírná a nechceme iniciovat jejich zpřísňování. Věřme, že pomohou a situaci zvládneme stejně tak dobře jako na jaře,“ říká primátorka Jihlavy Karolína Koubová.

    Epidemiologové přitom mimořádným opatřením nařídili roušky na Jihlavsku už před dvěma týdny, kdy se objevila nákaza ve Větrném Jeníkově.

    Foto: Profimedia.cz

    Jihlavská primátorka Karolína Koubová se snaží situaci uklidňovat: "Zvládneme to".

  • Největší ohniska: Karvinsko a Jihlavsko

    V Česku je teď hned několik lokálních ohnisek nemoci covid-19. Nejvíce nakažených za posledních sedm dní v přepočtu na 100 tisíc obyvatel vykazuje Karvinsko, a to téměř 63.

    Téměř 52 nových případů nákazy za poslední týden v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je podle údajů Ministerstva zdravotnictví na Jihlavsku. V tamějším Alzheimercentru potvrdily testy onemocnění covid-19 u 33 klientů a také u 13 zaměstnanců tohoto zařízení. Nemocní jsou i mezi pracovníky jihlavské firmy Bosch Diesel.

    Nové případy jsou také na Jablonecku. V Libereckém a Ústeckém kraji od pátku krajské hygieny kvůli šíření koronaviru znovu zavedly povinnost nosit roušky při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení či lékáren.

    Rostoucí počet případů nákazy novým koronavirem v posledních dnech vykazuje Praha. Za 24 hodin do pátečního podvečera přibylo 38 infikovaných. Za nárůstem nakažených v posledních dnech stojí mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle.

  • Počet nově nemocných v tomto týdnu čtyřikrát po sobě překročil dvě stovky za den

    V Česku za pátek přibylo 281 prokázaných případů nemoci covid-19. Je to nejvýraznější denní nárůst od konce června. Celkový počet nakažených od začátku epidemie v Česku přesáhl 15 tisíc. Aktuálně nemocných je rekordních 5290 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

    Od začátku března, kdy byl nový koronavirus v Česku odhalen poprvé, se jím nakazilo 15 081 lidí. Více než tři pětiny z nich se z nemoci vyléčily. Naopak 369 lidí v souvislosti s koronavirem zemřelo, z toho dva v pátek.

    V nemocnicích je 142 lidí s covidem-19. Stav 20 z nich je vážný. Počet nově prokázaných případů infekce koronavirem v tomto týdnu čtyřikrát po sobě překročil dvě stovky za den. V úterý zachytily laboratoře v Česku 206 případů, o den později bylo pozitivních testů o 40 více. Ve čtvrtek nárůst mírně zpomalil na 235, za pátek přibylo přes 280 případů, což je nejvyšší denní nárůst od 28. června.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy