Hlavní obsah
Online

Lotyšsko a Estonsko vyřadily Česko ze zeleného seznamu

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme online.

Článek

Nejdůležitější události

- Lotyšsko a Estonsko vyřadily kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí. Češi tak musí nově při cestě do těchto států do čtrnáctidenní karantény.

- Ve čtvrtek přibylo v Česku 235 prokázaných případů nákazy novým koronavirem. Aktuálně se s nemocí covid-19 potýká 5107 lidí, nejvíc od začátku epidemie.

- Kvůli zvýšenému počtu nakažených budou v Česku od soboty zavedena nová opatření proti šíření koronaviru. Povinné bude nošení roušek na vnitřních hromadných akcích s více než stovkou účastníků, včetně nočních klubů. Od pondělí bude kapacita těchto akcí omezena ze současné tisícovky lidí na polovinu. Podrobný přehled najdete zde.

- Ve dvou krajích začíná od pátečního rána povinnost nosit na některých místech roušky. V Libereckém kraji se musí roušky nosit při návštěvách ve všech zdravotnických zařízeních, při nákupu v lékárně a ve vybraných zařízeních sociálních služeb. V Ústeckém kraji budou od 7 hodin opět povinné roušky v ambulancích praktických lékařů, sociálních zařízeních a lékárnách. Praha od pondělí zavádí roušky v lékárnách a u lékaře.

  • Lotyšsko a Estonsko vyřadily ČR ze seznamu bezpečných zemí

    Lotyšsko a Estonsko vyřadily kvůli rostoucímu počtu nakažených koronavirem Českou republiku ze seznamu bezpečných zemí. Češi tak musí nově při cestě do těchto států do čtrnáctidenní karantény. ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zahraničí. Česká republika naopak od pondělí zařadí mezi země s nízkým rizikem nákazy Švédsko.

    Pobaltské státy svůj seznam aktualizují na konci každého týdne. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je komplikací, že jednotlivé země EU mají různý koeficient, podle něhož ostatní státy zařazují do svých seznamů. „Někteří mají tu hranici na deseti případech na sto tisíc obyvatel, někteří na 50 případech. Chci s kolegy z EU jednat o sjednocení, nebo alespoň přiblížení této hranice pro celou EU,“ uvedl ministr.

  • V Praze přibylo za 24 hodin 38 nakažených, méně než ve čtvrtek

    V Praze za posledních 24 hodin podle hygieniků přibylo 38 nových případů nákazy koronavirem. V předchozích dvou dnech byly přírůstky nakažených v hlavním městě vyšší. Od března se dosud v metropoli nakazilo 2781 lidí, vyléčilo se jich 1930, s nákazou zemřelo 104 pacientů. Vyplývá to z údajů pražské hygienické stanice k dnešním 18:00.

    Za nárůstem nakažených v posledních dnech stojí mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle. V souvislosti s ním hygienici evidují 109 nakažených. Předpokládají, že ještě přibudou další. Ve čtvrtek bylo v souvislosti s ohniskem v karanténě 270 lidí, počet se bude také dále zvyšovat spolu s dalšími nakaženými.

  • Středočeský krizový štáb doporučuje roušky v MHD

    Středočeši by při cestování hromadnou dopravou měli mít ochranné roušky, shodl se na dnešním zasedání krajský krizový štáb. Důvodem je nárůst počtu onemocnění covidu-19. Nejde o nařízení, ale o doporučení, řekla ČTK Helena Frintová z krajského úřadu.

  • Žaloba na moravskoslezské hygieniky

    Vznikající iniciativa Za kulturu v Moravskoslezském kraji doručila soudu žalobu na krajské hygieniky proti nařízení, které vydali 17. července. Žádá jeho zrušení pro nedostatečné zdůvodnění a nezákonnost. Iniciativa také spustila petici Za zdravý rozum a chystá se se subjekty působícími v kulturním průmyslu zformovat pod jednu podpůrnou asociaci. ČTK to dnes za iniciativu oznámila Karolína Skórková.

    Opatření se týkalo zákazu hromadných akcí nad 100 osob (mezitím už bylo zase zmírněno). Opatření podle iniciativy postihlo desítky akcí a tisíce lidí a bude mít v kraji značný finanční dopad. „Žaloba poukazuje také na fakt, že omezeny byly pouze kulturní akce, ale shromažďování například v uzavřených prostorách obchodních center omezeno počtem osob nebylo,“ uvedla Skórková.

  • Vláda projedná odměny zdravotníkům

  • Jihomoravské nemocnice zakazují návštěvy

    Nemocnice v Kyjově, Břeclavi a Hodoníně zakazují kvůli koronaviru návštěvy, uvedl krajský radní pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). Od pondělí se k nim přidá znojemská nemocnice, uvedla její mluvčí Petra Veselá. Podle Vojty je možné, že se v pondělí přidají i další krajské nemocnice. Kraj jich zřizuje devět. Nemocnice také opět zavádějí povinné nošení roušek.

  • Přibývá nakažených v havířovském domově seniorů

    Největší starosti dělá hygienikům v Moravskoslezském kraji průnik nákazy do zdravotnických a sociálních zařízení. Nemoc covid-19 se dostala například do nemocnic v Ostravě, Frýdku-Místku či Bohumíně, ale objevila se i v Domově seniorů Havířov ve střediscích Helios i Luna. K pátku jsou ve středisku Helios podle mluvčí magistrátu Michaely Adamcové potvrzeni čtyři nakažení lidé – dva klienti a dva zaměstnanci, ve středisku Luna byla zatím potvrzena nákaza u tří uživatelů a dvou zaměstnanců. Jedna klientka je hospitalizována. V zařízení bylo po odhalení nákazy nařízeno testování. O nákaze v domově jsme již dříve psali zde:

  • V Jablonci kvůli covidu-19 uzavřeli na dva týdny plavecký bazén

    V Jablonci nad Nisou uzavřeli na dva týdny kvůli nemoci covid-19 plavecký bazén, nákazu novým koronavirem tam potvrdily testy u dvou pracovníků. Preventivní opatření přijala i městská policie, která má rovněž dva nakažené. Strážníci proto znovu nasadili roušky. ČTK o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Jana Fričová. V Jablonci a na Jablonecku přibylo v posledních týdnech nakažených, za posledních sedm dní tam testy odhalily 20 nových případů. Jablonecko a Liberecko patří momentálně mezi regiony, které jsou epidemií koronaviru nejvíce zasaženy, hygienici v regionu vyhlásili povinné nošení roušek v nemocnicích a v sociálních zařízeních.

  • Havlíček: Ochranných pomůcek máme dostatek

    Podle ministra průmyslu a dopravy Karla Havlíčka má stát dostatek ochranných pomůcek. Zásoby jsou podle něj na jednotlivých ministerstvech. Deník MF Dnes v pátek upozornil, že ve skladech státních hmotných rezerv nejsou vůbec žádné roušky.

  • Hamáček nabízí pomoc Moravskoslezskému kraji

  • Na Kutnohorsku končí zbylá opatření

    Na Kutnohorsku od půlnoci končí zbylá mimořádná opatření kvůli koronaviru. Odvolán tak byl například zákaz návštěv v nemocnicích a domovech pro seniory. Důvodem je zlepšující se situace, uvedl starosta Josef Viktora (ANO) po dnešním jednání krizového štábu města. Poukázal na to, že další nakažení nepřibývají. „Jsme už několik dní na nule. Naopak se lidé uzdravují,“ uvedl starosta. Pokud jde o režim v nemocnicích, záleží podle Viktory na zařízeních, jak si ho nastaví.

  • Koronavirus v hokejovém týmu Kladna

    Jeden z členů mužstva hokejového Kladna byl pozitivně testován na koronavirus, uvedla Česká televize. Klub zrušil páteční přátelské utkání s Ústím nad Labem.

  • Demonstrace za živou hudbu

    Iniciativa #zazivouhudbu svolala na 27. července demonstraci Za živou hudbu! Akce s podtitulem Nechte živou hudbu hrát! se uskuteční od 18:45 na pražském Staroměstském náměstí. Účastníci chtějí společně vyjádřit nesouhlas se současnými kroky vládních institucí směrem k živé hudbě a nabídnout možnosti řešení krize v hudebním sektoru.

  • S nočním klubem v Praze už souvisí 109 nakažených

    V souvislosti s ohniskem šíření nemoci covid-19 v pražském nočními klubu Techtle Mechtle pražští hygienici evidují 109 nakažených. Předpokládají, že ještě přibudou další. Ve čtvrtek bylo v souvislosti s ohniskem v karanténě 270 lidí, počet se bude také dále zvyšovat spolu s dalšími nakaženými.

  • Praha nechce zavést roušky v barech

    Praha nechce zavést povinné nošení roušek v barech. „Neuvažovali jsme o tom, není k tomu zatím důvod,“ uvedla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Případ v pražském baru, kde se nakazilo několik desítek lidí, je podle ní ojedinělý a k šíření tam přispěla souhra náhod.

  • Hygienička: Roušky v MHD se časem vrátí

    Praha výhledově plánuje návrat povinných roušek všude v MHD, tedy nejen v metru, uvedla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. „Počítáme s tím, že jakmile to klimatické podmínky povolí, vrátíme se k povinnosti nosit roušky v MHD,“ uvedla Jágrová.

  • Praha zavádí povinnost nosit roušky u lékaře

    Praha zavádí povinnost nosit roušky i v nepobytových zdravotnických zařízeních, například v čekárnách u lékaře a v lékárnách. Opatření platí od pondělí.

  • Město poskytne místo pro karanténu

    V hlavním městě vznikne ubytování pro karanténu pro turisty nebo Pražany, kteří nechtějí absolvovat izolaci doma, kde by mohli ohrozit blízké z ohrožených skupin. „Bude to buď zdarma, nebo za mírný poplatek,“ uvedl radní Petr Hlubuček. Kde místo vznikne, neuvedl.

Reklama

Hlavní zprávy