Hlavní obsah

Vážný problém v epidemii. Andrej Babiš už to ví, ale lidem to zatím neřekl

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Andrej Babiš se na videokonferenci s odborníky dozvěděl, že chytrá karanténa nefunguje.

Reklama

Projekt chytré karantény nefunguje, a to od doby, co ji převzalo ministerstvo zdravotnictví. Ve středu o tom experti informovali premiéra.

Článek

Premiér Andrej Babiš sice na veřejnosti neříká, že hlavní projekt ochrany před koronavirovou epidemií v Česku po necelých dvou měsících po formálním spuštění selhává, ale to neznamená, že by o tom nevěděl.

Problém s takzvanou chytrou karanténou, kterou sám premiér v médiích označil za nejdůležitější projekt proti epidemii, se totiž podle zjištění Seznam Zpráv přímo u Babiše řešil ve středu v poledne, když se premiér formou videokonference spojil s několika odborníky.

Seznam Zprávám toto videosetkání potvrdilo hned pět zdrojů. O problému s chytrou karanténou předsedovi vlády referovali počítačoví experti a programátoři sdružení v neformální skupině COVID19CZ. Tedy ti, kteří technologické možnosti pro ochranný systém vymysleli.

„Ano, ve středu skutečně proběhl videorozhovor s premiérem. Vysvětlili jsme mu, že projekt má velký problém, protože situace je stejná jako v březnu. Vytvořili jsme zadarmo projekt, který ale část hygieniků neumí využít,“ řekl Seznam Zprávám jeden z osmi lidí, kteří se rozhovoru zúčastnili.

Jak už Seznam Zprávy popsaly, problém chytré karantény spočívá v tom, že nabízí velké technologické možnosti pro to, aby hygienici dokázali co nejrychleji a s co největší přesností najít lidi, kteří přišli do styku s nákazou a kteří mohou tedy potenciálně být jejími dalšími šiřiteli.

Je však zřejmé, že hygienici si technologické nástroje využívající polohové služby či sledování dat neosvojili a drží se spíše tradičních postupů z počátku epidemie. Což podle odborníků nemůže v době, kdy byla přísná omezení pohybu rozvolněna a lidé se setkávají daleko více než v tuhých časech počátku epidemie, stačit.

A právě to se Andrej Babiš kolem středečního poledne dozvěděl.

Seznam Zprávy zjistily, že schůzky, kde byl Babiš o problému informován, se kromě Petra Šimečka, spolumajitele Kebooly, účastnili i další experti ze skupiny COVID19CZ, šéf národní agentury NAKIT Vladimír Dzurilla, plukovník Petr Šnajdárek nebo vědec Marián Hajdúch.

„Během rozhovoru padla i kritika na ministerstvo zdravotnictví. Od té doby, co projekt armáda předala ministerstvu, to přestalo celé fungovat,“ řekl Seznam Zprávám další účastník rozhovoru, nepřál si však být jmenován.

Problém je tak podle něj stále stejný: hygieny odmítají systém používat, což následně přiznal i premiér.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ani hlavní hygienička Jarmila Rážová však na videokonferenci u premiéra přítomni nebyli.

Právě o hygienicích a jejich úloze v systému ochrany před koronavirem se pak Babiš ve středu rozhovořil.

Když mu Seznam Zprávy na tiskové konferenci Národní ekonomické rady vlády položily otázku, co říká nynějšímu dynamickému vývoji epidemie, kdy v Česku denně přibývají nové případy nemoci covid-19 po stovkách, premiér řekl, že „vláda to neřeší“.

„Problém naší hygieny je ten, že tady máme 14 krajských nezávislých hygienických stanic, které jsou pod státní službou. Takže ministr je vlastně ani nemůže řídit, a je to tedy na krajských hygienách, jak to funguje,“ řekl Babiš.

A poté navzdory výše popsané schůzce řekl, že chytrá karanténa funguje.

„Chytrá karanténa funguje, chytrá karanténa je trasování, to jsou technologie,“ řekl doslova Babiš a jako příklad fungování uvedl trasování potenciálně nakažených v případu pražského nočního klubu, kde nyní hygienici po několika dnech evidují více než stovku pacientů s nemocí covid-19.

„Hygiena to řeší a tvrdí, že to má pod kontrolou,“ odpovídal na otázku, co říká stále rostoucím číslům nových případů a nemocných s covidem-19. „Vytrasovali páteční diskotéku v Praze, takže to funguje,“ sdělil veřejnosti premiér.

Jak a zda vůbec byly do trasování zapojeny technologie chytré karantény, je však velkou otázkou.

Sama pražská hygienička Zdeňka Jágrová totiž na otázku, jak to s využitím technologií v práci jejích hygieniků vypadá, Seznam Zprávám řekla: „Pomalými krůčky snad spějeme k úspěšnému cíli, že všichni naplno budou využívat počítače a další technologie.“

Reklama

Doporučované