Hlavní obsah

Praha chystá „karanténní dům“. Pro lidi, co nechtějí strávit izolaci doma

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Hlavní město nabídne lidem v karanténě kvůli koronaviru ubytování zdarma. Využít by ho měli nakažení turisté nebo zahraniční dělníci. O místo ale mohou požádat i Pražané, kteří nechtějí karanténu trávit doma.

Článek

„Dělníci bydlí na ubytovnách ve sdíleném ubytování, kde se může virus dále šířit. Stejně tak nemáme kam umístit nakaženého turistu, hotel ho samozřejmě nebude chtít,“ popsal plán náměstek primátora Petr Hlubuček.

O ubytování budou ale moci požádat i Pražané, kteří jsou nakažení nebo mají nařízenou karanténu kvůli podezření z nákazy. Mohli by sice být izolováni doma, ale obávají se například přenosu nákazy na příbuzného z rizikové skupiny.

„Nahlásí hygieně, že nemají karanténu kde strávit,“ popsal Hlubuček, jak si místo Pražan zajistí. K dispozici bude ale jen 40 lůžek pro celou Prahu.

Hlubuček nechtěl říci, kde budova stojí. Uvedl jen, že jde o samostatně stojící objekt a jeho využití je dohodnuto s danou městskou částí. Ubytování by bylo zdarma nebo za mírný poplatek. To například v případě, že by nakažený chtěl „nadstandard“, tedy samostatný pokoj.

Podle Hlubučka je karanténa u jednoho z rodiny často neřešitelným problémem. „Naruší to celý chod rodiny, domácnosti. 14 dní trnete s celou rodinou, jestli nejste pozitivní,“ uvedl Hlubuček, který sám koronavirus prodělal a pražská rada kvůli němu byla v karanténě.

Praha zpřísňuje opatření

V centru města také příští týden vznikne speciální odběrové místo. Sloužit by mělo především pro turisty, kteří začnou mít příznaky. Hlavní město tak chce zabránit tomu, aby potenciálně nakažení turisté museli cestovat po Praze do nemocnic. Výsledek by měl turista dostat do 12 hodin.

Situace v Praze se v posledních dnech zhoršuje, především kvůli ohnisku v baru Techtle mechtle, kde se nakazilo několik desítek lidí. Hlavní město kvůli tomu zpřísňuje opatření - od pondělí se musí nosit roušky i u lékaře a v lékárnách. Vedení Prahy také apelovalo na lidi, aby dobrovolně nosili roušky nejen v metru, ale i v povrchové hromadné dopravě.

Reklama

Doporučované