Hlavní obsah

Virus ve schránce. Jak vyděrač hrozil Česku ebolou

Foto: Shutterstock.com

Kauza s ebolou a jedy se odehrála před 7 lety. Dnes už hackeři nehrozí posíláním opravdových virů v ampulce, stačí jim viry virtuální - ransomware.

Reklama

Článek

Josef Klíma v dalším díle podcastu připomíná kauzu z roku 2014, kdy Česko děsily výhrůžky úmyslným rozšířením smrtícího viru ebola, který se tou dobou rozšiřoval v Africe. Vyděrači požadovali zhruba 30 milionů korun v bitcoinech.

Od otrav metanolem se v dalším díle podcastu České podsvětí přesouváme do světa trochu jiných hrozeb a virů. Do velkého světa jedniček a nul, který nerespektuje hranice států, ani soukromí jednotlivců.

„Vyšetřovatelé začali hrozbu řešit s hygieniky, podle kterých byla pravděpodobnost nakažením ebolou v českých podmínkách minimální. Musel by sem s ní někdo přicestovat, virus by musel mít k šíření vhodné podmínky. I když výhrůžky působily paniku, policisté se rozhodli na ně nereagovat. Asi půl roku byl klid, jenže pak začaly na různé české úřady chodit balíčky. A ty obsahovaly jed,“ připomíná Klíma.

Omluva: Doplnění k dílu o Švábově gangu

12. července 2021 vyšla epizoda podcastu s názvem „Únosy podle scénáře“ a spolu s ní byl na webových stránkách Seznam Zpráv publikován článek s titulkem „Jak Švábův gang vydíral a zabíjel české podnikatele“. V této epizodě se zabýváme mimo jiné případem Ing. Petra Vlacha, který byl jednou z obětí zmíněné zločinecké skupiny. V původní verzi podcastu byly k osobě Petra Vlacha přiřazeny nesprávné informace. Zmínka o tom, že měl Petr Vlach v minulosti vlastnit areál Vystrkov, je nepravdivá, a dotýká se jeho důstojnosti a dobrého jména. Poté, co se nám ozvala rodina zesnulého, byla chyba okamžitě napravena a z podcastu vystřihnuta. Jsme si vědomi, že zveřejněné informace o jeho osobě byly nesprávné a urážlivé. Petr Vlach během svého života nikdy nespolupracoval ani nebyl v kontaktu se žádným příslušníkem jakékoli organizované zločinecké skupiny. V pasáži o vlastnictví kontroverzního areálu Vystrkov došlo v původní verzi podcastu k záměně jedné ze skutečných obětí, pana Vlacha, a potenciální oběti Švábova gangu. Tímto se velice omlouváme, moc nás to mrzí. Petr Vlach byl bezúhonným a laskavým člověkem, jehož památka si zaslouží úctu a respekt.

Balíčky s látkou na bázi kyanidu dorazily na Ministerstvo vnitra a financí nebo na české velvyslanectví v Bratislavě, kde tou dobou působila na postu velvyslankyně Livia Klausová. Zásilky doprovázely výhrůžné anonymní e-maily, opět s žádostí o výkupné v bitcoinech.

„Postupně byli identifikováni dva odesílatelé jedů z různých částí Evropy. Jeden kanál balíčků proudil ze Švédska od německého studenta. Druhá cesta vedla do Slovinska, ke studentovi, který přejížděl hranice s Itálií. Ani jeden z nich nevěděl, že je součástí vyděračského plánu. Byli to studenti chemie, kteří za peníze posílali vzorky chemikálii na určené adresy,“ říká Klíma.

Operace s názvem Ebola probíhala na území tří států. Pořád ale chybělo dopadnout hlavního aktéra - zadavatele a vyděrače v jednom. Stopy vedly k hackerovi s nickem Sensation. Policie se podle Josefa Klímy zaměřila na jistého Petra Křístka, který už byl v jejím hledáčku kvůli organizování rozsáhlých podvodů na internetu. S vyhrožováním rozšířením eboly a zasílaním jedů ho ale vyšetřovatelé nakonec nespojili, chyběl dostatek důkazů.

Křístek v roce 2015 dostal čtyřletý trest za „obyčejný“ phishing, tedy mámení hesel a platebních údajů na internetu. V roce 2018 se dostal před soud znovu, a to když se pokusil uplatit policistu, aby získal zpět svůj hard disk, na kterém měl uložených údajně 3 200 bitcoinů. Brněnskému kriminalistovi nabízel za vydání disku polovinu uložené hodnoty, rekordní úplatek v hodnotě 384 milionů korun - policista ale pokus nahlásil nadřízeným. Petr Křístek dostal tříletý trest.

Dá se ještě zjistit, kdo byl hlavním hybatelem nebezpečného vydírání? A proč dnes už nikdo nemusí nikam posílat obálky s jedem, aby ho policie brala vážně? Jaké hrozby se skrývají v kyberprostoru? Poslechněte si celý díl v přehrávači v úvodu článku.

České podsvětí. O tenké hraně zákona v novém miléniu

Josef Klíma a Adam Miklica v pokračování úspěšné podcastové série. Z podsvětí je spíš polosvět, zločin infiltruje stát a balancuje na hranici zákona.

Každé pondělí na Podcasty.cz, na Seznam Zprávách a ve všech podcastových aplikacích.

Vyrobilo Storylab Audio ve spolupráci s audio týmem Seznam Zpráv. Producent a režie: Damian Machaj. Scénář: Lucie Kryzová. Dramaturgie: Dan Moravec. Mix zvuku a hudba: Ivan Horák a František Šec. Rešerše: Anežka Čermáková a Dávid Pásztor.

Vaše názory, návrhy, otázky, stížnosti nebo pochvaly nám můžete posílat na adresu audio@sz.cz. Další podcasty Seznam Zpráv si poslechněte zde.

Použité zdroje a citace

Znepokojivé příběhy o minulých životech, 2021, YouTube kanál StaySteak; Ve Švédsku a Slovinsku zadrželi dva lidi v souvislosti s vyhrožováním Česku, 2016, ČT24; Neznámí pachatelé vyhrožují státu rozšířením eboly, jako výkupné chtějí bitcoiny, 2014, Radiožurnál; Na Hrad a Ministerstvo financí přišly obálky s bílým práškem. Hasiči je odeslali na rozbor, 2014, iRozhlas.cz; Policie dopadla skupinu hackerů, která útočila na benešovskou nemocnici a OKD, 2021, ČT24; Kyberútoky na české nemocnice už zneklidňují i Američany. Ten nejnovější hlásí Karlovy Vary, 2020, ČT24

Reklama

Související témata:

Doporučované