Hlavní obsah

Víte, co české děti chtějí? Dlouhé prázdniny už to nejsou

Foto: Profimedia.cz

Děti už nechtějí dva roky prázdnin. Podle průzkumu mezi žáky samotnými jim chybí i pohyb.

Reklama

V době před koronavirem žáci vždycky rádi žertovali na téma, že jejich nejoblíbenější věcí na škole jsou prázdniny. Pověstné dva roky prázdnin už ale po karanténě nechtějí.

Článek

Ještě na začátku epidemie, kdy nebylo jasné, jestli bude pobyt doma záležitostí dnů nebo týdnů, vítaly děti nucené volno jako zpestření normální výuky. Po třech měsících už ovšem průzkum ukazuje výrazný posun, 67 procent žáků se do školy vyloženě těšilo.

Většinou za to může hlavně odloučení od kamarádů, mezi důvody ale patří také málo pohybu a nedostatek aktivit, které ve škole normálně během dne mají. Zjistil to průzkum Českého olympijského výboru a společnosti Sazka. Výjimečný je tím, že neoslovil rodiče, ale samotné děti.

Průzkum Velký návrat do školy

Probíhal ve dnech 1.-10. června 2020.

Zapojilo se do něj 428 žáků ZŠ ve věku 6-15 let.

Počet respondentů je rozdělen na 47 % žáků I. stupně a 52 % žáků II. stupně.

Průzkum provedla společnost SAZKA ve spolupráci s Českým olympijským výborem.

Na otázku, zda by si stejný domácí režim děti rády zopakovaly i na podzim, odpovědělo 55 procent jasné ne, 30 procent nad touto možností pouze váhalo a jenom 15 procent by zůstalo dobrovolně doma i po prázdninách. To je podle autorů průzkumu celkem překvapivé vzhledem k faktu, že nechodit do školy bylo pro děti vždycky spíše přáním než nepříjemnou představou.

Dětem chybí pohyb. A vadí jim to

Výsledky přímo ukazují, že až 70 procent žáků základní školy má rádo cvičení.

„Narozdíl od dospělých vnímají děti nedostatek pohybu mnohem intenzivněji, a proto je pro ně pobyt doma tolik dlouhý,“ říká Tereza Vyhnálková ze společnosti Sazka. Dodala, že rodiče mohou najít sportovní aktivity na webu sportvokoli.cz.

Více než polovina malých respondentů uvedla, že jejich hlavní pohybové aktivity vyplývají právě z pravidelné školní docházky, ať už kvůli povinnému tělocviku nebo hraní her se spolužáky po škole.

Na vesnici jinak než ve městě

Výsledek ankety mezi žáky základní školy ukázal i na jeden velký rozdíl. Zatímco téměř u všech otázek děti odpovídaly poměrně stejným podílem, pokud jde o kroužky a aktivity mimo školu, liší se zájmy s ohledem na velikost měst, kde děti žijí.

Žáci bydlící na vesnicích a menších městech se ke svým pravidelným mimoškolním aktivitám vrátili v 80 procentech, zatímco děti z velkých měst přiznávají kroužky jenom v necelých 60 procentech případů. I z tohoto tedy podle autorů průzkumu vyplývá, že stesk po škole je často následkem právě nudy a nedostatku zábavy mimo školní lavice.

Reklama

Doporučované