Hlavní obsah

Výstava novinářských fotografií roku otevírá, připomíná čínského prezidenta

 

Reklama

Článek

Vítěze i nominované fotografie představuje výstava novinářské soutěže Czech Press Photo, která začala ve Staroměstské radnici v Praze. K vidění je 460 fotografií a videí od 100 autorů.

Vítězem se letos stal snímek, který zachycuje protesty při návštěvě čínského prezidenta v České republice. Autorem snímku a hlavním vítězem soutěže je Michal Šula z vydavatelství Mafra. Fotografie, které dominuje postava zahalená v české vlajce a padající transparent hájící lidská práva, ukazuje potyčku příznivců prezidenta a zastánců lidských práv.

Michal Šula se svou fotografií zvítězil i v kategorii Aktualita mezi jednotlivými snímky. „Fotografie symbolizuje střet hodnot demokratického světa s čínskou realitou a ilustruje současný stav domácí politické kultury," zdůvodnila svůj výběr mezinárodní porota. Fotografie podle ní kombinuje aktuální společenské téma s výrazným obrazovým řešením. Ačkoliv snímek zachycuje konkrétní situaci, má symbolický obsah a ikonické kvality, kterými dalece přesahuje pouhý záznam reality.

Foto: ČTK

Michal Šula před vítězným snímkem Czech Press Photo 2016.

V kategorii Lidé, o kterých se mluví porota jako vítězný jednotlivý snímek vybrala fotografii Petra Topiče z Mafry, na níž europoslanec Miloslav Ransdorf přichází do pražského sídla KSČM vysvětlit své zadržení ve Švýcarsku. Zařazení snímku už dříve někteří odborníci kritizovali, Ransdorf je na něm viditelně ve špatné kondici. Necelé dva měsíce nato zemřel.

Grant Prahy, s nímž je spojena stejně jako s hlavní cenou odměna 120 000 korun, dostal volný fotograf Jiří Šebek za sérii Chrámy nové doby, v níž zachytil administrativní a obchodní budovy. V kategorii Portrét porota mezi jednotlivými snímky vybrala snímek volného fotografa Šimona Pikouse s názvem Lukáš Krpálek: Olympijský hrdina. Cenu ČTK má volný fotograf Michal Červený za snímek 1/20 vteřiny závodu, na němž ze změti rozmazaných těl ostře vystupuje obrázek závodníka na kole.

Celkově se letos soutěžilo v deseti kategoriích, tři kategorie má video. „Soutěžící mohli snímky přihlásit do dvou nových fotokategorií, a to Problémy dnešní doby a Lifestyle, a nové videokategorie Investigation," uvedla ředitelka soutěže Veronika Souralová.

Reklama

Doporučované