Hlavní obsah

Vítězné řešení na proměnu brněnského náměstí Míru schválili radní

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

12. 5. 21:34

Nové náměstí Míru v Brně bude rámovat stromořadí s kolonádou podél parku Kraví hora a na jihu bude vymezené novým polyfunkčním domem v přízemí s obchody, službami a volnočasovým centrem.

Článek

Městští radní schválili rozhodnutí odborné poroty, která na konci dubna vybrala z osmi návrhů vítězné řešení od brněnského architekta Luboše Františáka a jeho týmu, krajinářského architekta Marka Holána a dopravního inženýra Petera Štefančíka.

Všechny návrhy budou k vidění na výstavě ve druhé polovině června v brněnském Urban centru. „Porota ocenila zejména velkorysé pojetí centrálního veřejného prostoru Masarykovy čtvrti s jasně vymezeným náměstím. A také nápadité dopravní řešení, které počítá s vedením tramvajové smyčky po obvodu nově vymezeného náměstí Míru, a napravuje tak současný nepřehledný stav křižovatky,“ sdělil ředitel Kanceláře architekta města Brna (KAM) Michal Sedláček.

Vítězný návrh vymezuje centrální obytný prostor náměstí městským parkem se stromořadími rámujícími pohled k východní kolonádě. Ta je vstupní branou do parku Kraví hora a slouží zároveň jako krytá terasa s kavárnou, zázemím pro řidiče MHD a veřejným WC. Na jižní straně doplňuje náměstí nový polyfunkční dům s parterem, který nahradí objekty bývalého vojenského areálu. V přízemí domu je navrženo zázemí pro Brněnku, obchody a služby. Na ploše 700 metrů čtverečních by mělo být volnočasové centrum.

„Komunitní centrum se zahradou bylo jedním z nejčastějších požadavků místních obyvatel Masarykovy čtvrti. Prostor bude zahrnovat sál s klubovnami, učebnami i dílnou. Podloubím domu bude možné projít do komunitní zahrady s velkým altánem i lezeckou stěnou pro děti,“ popsal vedoucí oddělení veřejného prostoru KAM David Zajíček.

Na přízemí polyfunkčního domu navazují čtyři podlaží s byty a dvě podzemní podlaží s garážemi. Soukromým vlastníkům v novém polyfunkčním objektu připadne 17 bytů, město jich bude mít 48. Převážně půjde o menší byty pro rodiče s dětmi, startovací byty nebo byty pro seniory. Většina střech polyfunkčního objektu bude zelená, počítá se i s opatřením na hospodaření s dešťovou vodou.

„Urbanisticky jde o kvalitní a kultivovaný návrh. Polyfunkční dům ctí výšku a hodnoty stávajících budov a dominantu kostela sv. Augustina. Porotci dále doporučili, aby autoři vítězného návrhu dopracovali architektonický výraz fasád objektu a také dořešili podobu vstupního prostranství před kostelem,“ doplnil Sedláček.

Sdílejte článek

Reklama

Doporučované