Hlavní obsah

Vítr na hřebenech Krkonoš dosahoval síly orkánu, na Sněžce až 162 km/h

Foto: HZS Olomouckého kraje

Ilustrační foto.

Reklama

Na Sněžce na České poštovně meteorologové naměřili ve čtvrtek po poledni v nárazu rychlost větru 162,4 km/h. Druhý nejsilnější náraz v kraji byl zaznamenám na Luční boudě, a to až 121 km/h.

Článek

Vítr ve čtvrtek na hřebenech Krkonoš dosahoval síly orkánu, ten se označuje vítr o rychlosti nad 118 km/h. Podle meteorologů bylo větrno i v podhůří, tam dosahoval vítr síly vichřice. „Velké rychlosti větru jsme zaznamenali také v nižších polohách Královéhradeckého kraje,“ řekla řekla Stanislava Kliegrová z hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Například v Hradci Králové nebo v Jičíně dosahoval vítr v nárazech rychlosti okolo 85 km/h.

Kvůli silnému větru se ve čtvrtek na obou úsecích ocitla mimo provoz kabinová lanovka z Pece pod Sněžkou na Sněžku, může být v provozu do 60 km/h. Kabinovou lanovku tvoří dva úseky, a to Pec - Růžová hora a Růžová hora – Sněžka. Dnes se nerozjel kvůli silnému větru horní úsek lanovky. Aktuální informace o provozu lanová dráha zveřejňuje na svém webu.

Meteorologové na dnešek pro Královéhradecký kraj předpovídají jasno až polojasno, k večeru od severu přibývání oblačnosti a postupně místy déšť nebo přeháňky, nad 900 metrů nad mořem smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty by měly vystoupat na devět až 12 stupňů, na horách mají být maxima do šesti stupňů. Silný vítr se očekává také dnes, na horách může v nárazech ještě dosahovat rychlosti přes 70 km/h. V noci na sobotu by měl vítr slábnout, o víkendu se má dál ochlazovat.

Silný vítr zasáhl kraj ve čtvrtek před polednem a uklidnil se vpodvečer. Hasiči měli ve čtvrtek kvůli silnému větru téměř 200 výjezdů. Jednoho člověka na Náchodsku zranil padající strom. Nejčastěji hasiči odstraňovali popadané stromy a větve na silnice a na elektrická vedení. Ve 20 případech pomáhali hasiči zajišťovat poškozené střechy.

Dnes ráno energetici ještě řešili pět poruch na vedeních vysokého napětí, zatímco ve čtvrtek jich měli několik desítek. Ve čtvrtek energetici zaznamenali nejvíce domácností bez proudu kolem 15:00, a to asi 60 tisíc.

Reklama

Související témata:

Doporučované