Hlavní obsah

Vláda: Kina a divadla mohou hrát. Ale nesmějí jim tam chodit lidi

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Vláda od pondělí umožnila divadlům nebo kinům opět pořádat představení, ale bez diváků. Už teď však herci zkoušeli a i streamovali některé své inscenace on-line. Není tedy jisté, jestli se vlastně po včerejším jednání něco mění.

Článek

Vládní zasedání, na kterém vláda oznámila, že popouští některá opatření kvůli koronaviru, mělo komickou dohru na sociálních sítích. I když o vtip by se jednalo jen v případě, že by se to netýkalo ekonomického bytí a nebytí kultury.

Úřad vlády se totiž na Facebooku a Twitteru pochlubil, že od pondělí uvolňuje restrikce pro umělce. Konat se tak budou moci koncerty a další hudební, divadelní, filmová a jiná umělecká představení.

Má to háček - musí to být výhradně bez přítomnosti diváků.

Oznámení, které by za běžných okolností působilo jenom nešikovně, vyvolalo na sociálních sítích spousty reakcí.

„Jako první mě samozřejmě napadli Cimrmani – otevřeli si kino, ale začali jim do něj chodit lidi. Z pohledu kin je to opatření samozřejmě úsměvné,“ komentuje výsledek jednání vlády předseda Asociace provozovatelů kin Martin Pošta.

Není jediný, komu příspěvek na vládním kanálu přijde paradoxní.

Někteří vidí za rozhodnutím vlády i snahu o vyvázání z kompenzací.

Nejen z těchto důvodů je však krok vlády podivný.

Například divadla nebo hudebníci totiž doteď zkoušeli a i nadále vystupovali, i když bez diváků a pouze pro publikum připojené on-line. Ostatně zrovna dnes začíná Noc divadel, která se právě kvůli koronavirovým opatřením přesunula kompletně na internet.

Řadu projektů, které takový dálkový kontakt mezi umělci a diváky umožňují, si pochvaloval také ministr kultury Lubomír Zaorálek.

Co tedy bylo vlastně dosud zákázáno?

„Můžeme fungovat i na tom pátém stupni, protože nejsme volnočasová aktivita, ale jde o normální výkon práce. Takže kolegové mohou zkoušet a i streamování je legální. Jediné omezení platí pro maximálně pět zpívajících v uzavřené místnosti,“ vysvětluje předseda Asociace profesionálních divadel ČR a zároveň ředitel Městského divadla Brno Stanislav Moša.

V případě nového opatření vlády se tak v pátek hrálo jen o tři slova, která od pondělí přibudou v platných omezeních.

Zatímco dosud byly zakázany „koncerty a jiná hudební, divadelní, filmová a jiná umělecká představení včetně cirkusů a varieté“, od pondělí jsou zakázány jen tato představení „s přítomností diváků“.

Foto: Úřad vlády ČR

Dosud platné vládní opatření do nedělní půlnoci, které se týká umělců.

Foto: Úřad vlády ČR

Nové vládní opatření, které začne platit od pondělí.

To by ale znamenalo, že dosud byla zakázána i představení, která se uskutečnila bez diváků, ale byla vysílána on-line. V tom případě však o tom vláda zapomněla uměleckou scénu informovat a také toto opatření vymáhat.

„Pro nás se od pondělí nic nemění. Očekávali jsme, že po pátečním jednání vlády bude představena matice opatření, která specifikuje provoz v kultuře. Jednalo se o ní, ale zatím na ni stále čekáme,“ dodává Moša.

Ministr Zaorálek ale divadla a ostatní umělce během sobotního poledne na Twitteru vyvedl z omylu. Jakákoliv představení, i když třeba streamovaná, jsou ještě do pondělí zakázaná.

Ani kompenzace umělecké scéně by upravené opatření nemělo ovlivnit. V případě kin třeba i proto, že se žádnými speciálními náhradami z vládního balíku se pro ně nepočítá.

„Pro sektor audiovize ani nejsou žádné kompenzace. Vypadli jsme i z programu COVID Kultura II. Máme ale výzvu Státního fondu kinematografie, kde je přes 120 milionů. Ta je vypsána a běží. Jestli je teď otevřeno, nebo zavřeno, by na ni nemělo mít vliv,“ dodává předseda Asociace provozovatelů kin Pošta.

„Určitě nás to neovlivní. Máme vyčíslené ztráty, ale jednáme hlavně o rozpočtu na rok 2021. V případě nás zřizovaných organizací aktuálně schválené opatření s kompenzacemi nesouvisí,“ upřesňuje ředitel Městského divadla Brno Moša.

Z celé anabáze kolem opatření pro umělce tak vychází jediné srozumitelné vysvětlení. Ani vláda nemá v omezeních, která vydává, úplný přehled.

Reklama

Doporučované