Hlavní obsah

Vláda nabídla bonus hned po první dávce: pět PCR testů zdarma

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Vláda zvyšuje nátlak na neočkované. Zároveň nabízí těm, kteří si pro první dávku přijdou, výhodnější podmínky pro fungování ve společnosti, než budou požívat výhody plně očkovaných.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Opatření zatím fungují, jak jsme doufali, pochvaluje si ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch, že když stát přestal hradit testy, přibylo očkovaných. Alespoň jednu dávku vakcíny má 60 procent Čechů, tedy 6,4 milionu lidí. Poslední procento, tedy asi 100 000 očkovaných, přibylo za deset dní.

Každý nově očkovaný ale nezíská výhody hned. Než obdrží certifikát o „bezinfekčnosti“, musí uběhnout dva týdny po druhé dávce, nebo v případě jednodávkové vakcíny Janssen dva týdny od podání.

Nicméně hned po aplikaci vakcíny získává dotyčný alespoň jedno zvýhodnění, díky kterému se dá lépe fungovat ve společnosti. Musí se sice nadále testovat, pokud chce jít do restaurace, do bazénu nebo na masáž, ale zároveň bude mít testy hrazené.

Takzvaně rozočkovaní lidé se budou moci bezplatně testovat pětkrát za měsíc. Lze využít ale pouze PCR testy, zdravotní pojišťovny totiž přestanou antigenní testy proplácet. Přesný termín vláda zatím neurčila.

Ihned po očkování tak mají lidé zdarma - tedy bez nutnosti platit za test - dostupné služby či kulturní a sportovní události, které budou od pondělí 22. listopadu pro neočkované zapovězeny. Vláda plánuje opatření ponechat do konce února. Otázkou je, zda nenastane změna po nástupu nové vládní koalice Spolu a PirSTAN.

Restrikce vůči neočkovaným se netýkají dětí od 12 do 18 let, kteří se ale budou muset prokazovat PCR testem - protože je ale i pro ně už vakcína dostupná, mají nárok jen na dva hrazené PCR testy měsíčně. Děti do 12 let se ničím prokazovat nemusí.

Reklama

Doporučované