Hlavní obsah

Vláda představila jízdní řád uvolňování. Upravovat se ale bude za pochodu

Vláda představila, jak se v následujících týdnech budou uvolňovat mimořádná opatření. Varuje ale, že nic není jisté.

Reklama

Pět postupných vln uvolňování představili ministři po úterním jednání vlády. Řemeslníci s provozovnou a autosalony otevřou v pondělí, 8. června pak zoologické zahrady nebo hotely.

Článek

Vláda poprvé nastínila pět konkrétních vln postupného uvolňování. Přestože ministři jedním dechem na úterní tiskové konferenci po jednání vlády dodali, že nic není stoprocentní a bude záležet na epidemiologické situaci, je už jisté, že první uvolnění se bude týkat řemeslníků s provozovnou, farmářských trhů nebo například autobazarů a autosalonů. K jejich otevření by mělo dojít už v pondělí 20. dubna.

V druhé vlně, s kterou se zatím počítá o týden později, by se měly otevřít provozovny do 200 metrů čtverečních, nesmí ale být v nákupních centrech. Následně ve třetí vlně, s kterou se počítá k 11. květnu se otevřou autoškoly nebo fitness centra, ovšem bez možnosti využít zázemí šaten a sprch. Postupně budou naskakovat další služby a provozovny.

Paralelně s otvíráním služeb a obchodů se budou znovu postupně vracet do škol i studenti a žáci. Začít by to mělo od nejstarších – tedy vysokoškoláků.

„Východisky byly názory epidemiologů, jasný předpoklad byl takový, abychom ochránili zdraví, nicméně další východiska byla i z oblasti ekonomické,“ vysvětloval vicepremiér pro ekonomiku Karel Havlíček (za ANO), jak se vláda při sestavování plánu rozhodovala.

Proto se například ekonomicky ohrožená řemesla s provozovnou dostala hned do první vlny, ovšem například kadeřnice a další kosmetické služby do předposlední, se kterou se zatím počítá na konec května.

Co vlna, to prováděcí předpis

„Půjdeme krok po kroku,“ řekl ministr Adam Vojtěch, že konkrétní znění prováděcích předpisů s detaily, za jakých podmínek se bude co uvolňovat, bude vznikat vždy před každou jednotlivou vlnou zmírňování.

„Až skončí tato konference, tak mám jednání na Ministerstvu zdravotnictví, kde budeme první vlnu implementovat do příslušných mimořádných opatření,“ řekl v úterý v podvečer Adam Vojtěch na dotaz Seznam Zpráv s tím, že je to v jeho gesci.

Ministr školství Robert Plaga (ANO) zároveň vyloučil, že by na vládě během schvalování přihlíželi například na petice, které lidé sepisují za to, aby děti chodily, či nechodily před prázdninami do škol.

„Nikoliv. Primární hledisko, které jsme řešili, spočívalo v proveditelnosti jednotlivých opatření a nakolik je možné, aby se žáci vrátili zpět,“ řekl Plaga. Popřel tak dřívější slova náměstka ministra zdravotnictví a epidemiologa Romana Prymuly, který tvrdil, že se přihlédne i k tomu, že petice naznačují strach rodičů o děti.

Podpora je plánovaná do konce dubna

Řada drobných živnostníků, například kadeřnice nebo kosmetičky, tak nejspíš doufala v dřívější návrat do práce. Například i proto, že program Pětadvacítka, který vyhlásilo Ministerstvo financí a v němž mohou živnostníci čerpat až 25 tisíc korun, lze uplatnit jen do konce dubna.

Jestli dostanou živnostníci nějakou formu podpory i v květnu, zatím není jasné.

„Program byl koncipován jako jednorázový. O případné další pomoci tohoto typu budeme jednat na vládě v kontextu dalších zaváděných podpůrných opatření,“ vyjádřila se pro Seznam Zprávy ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Návrh postupného uvolňování se tak stal už i předmětem kritiky opozice. „Zveřejněný návrh vlády nastavuje podmínky, které jsou pro velkou část podnikatelů jednoznačně diskriminační, a zároveň nepočítá s dostatečnými kompenzacemi pro podnikatele, již budou narušením tržního prostředí finančně postiženi,“ komentoval návrh pirátský senátor Lukáš Wagenknecht.

Reklama

Doporučované