Hlavní obsah

Vláda rozhodne, jestli navrhne soudu pozastavení činnosti Soukupova hnutí

Vláda bude řešit, jestli navrhne soudu, aby pozastavil činnost hnutí List Jaromíra Soukupa.

Reklama

Hnutí List Jaromíra Soukupa se po svém vzniku nepodařilo splnit zákonnou povinnost. Ministerstvo vnitra proto navrhuje jeho zrušení. Pokud návrh přijme vláda, bude o pozastavení činnosti hnutí rozhodovat Nejvyšší správní soud.

Článek

Do šesti měsíců od vzniku se hnutí List Jaromíra Soukupa nepodařilo ustanovit potřebné orgány.

Již v pondělí tak vláda premiéra Andreje Babiše bude řešit, zda navrhne Nejvyššímu správnímu soudu, aby politickému subjektu mediálního podnikatele činnost pozastavil.

Ministerstvo vnitra hnutí zaregistrovalo letos 15. března. Problém je, že poté ale hnutí neobsadilo své orgány. Přitom podle zákona na to mělo šest měsíců.

Zmocněnkyně přípravného výboru hnutí Arleta Krausová vnitru v říjnu slibovala, že orgány hnutí ustaví co nejdříve.

„Sdělujeme, že jsme nestihli v zákonem stanovené lhůtě šesti měsíců od vzniku hnutí orgány ustanovit. Učiníme tak v co možná nejkratší době,“ uvedla.

Přesto ministři budou již v pondělí schvalovat, aby Nejvyšší správní soud činnosti hnutí pozastavil.

Soukup oznámil vznik tohoto hnutí ve své televizi Barrandov v polovině ledna. Má podle něj bránit národní zájmy před zkorumpovanými politiky a oligarchy. V březnu pak uvedl, že se nechystá být předsedou hnutí a neplánuje za něj ani kandidovat ve volbách.

Majitel mediálních firem Médea Group a Empresa Media Soukup se kolem politiky angažoval už dřív, v minulosti pomáhal s financováním kampaně Straně zelených a financoval Demokratickou stranu zelených, za kterou i neúspěšně kandidoval v roce 2009 do Evropského parlamentu.

Reklama

Doporučované