Hlavní obsah

Vláda schválila 12 nových generálů. Opět posílá Zemanovi jméno šéfa BIS

Ředitel BIS Michal Koudelka by měl být povýšen do generálské hodnosti. Prezident už to jednou odmítl.

Reklama

Ředitele BIS Michala Koudelku vláda schválila už podruhé, v květnu ho prezident Miloš Zeman odmítl jmenovat.

Článek

Vláda schválila návrh na jmenování 12 generálů. Osm jmen je z armády, tři z policie a posledním je ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka, jehož povýšení navrhoval kabinet už dříve, ale prezident Miloš Zeman návrhu nevyhověl.

Do nejvyšší generálské hodnosti armádního generála by měl být povýšen náčelník Generálního štábu Armády České republiky Aleš Opata a do hodnosti generálporučíka policejní prezident Tomáš Tuhý.

„Ve všech případech jde o zkušené profesionály, již se významně podílejí na plnění úkolů ozbrojených sil v České republice i v zahraničních operacích. Navrhuji jejich jmenování do hodností stanovených pro velitelské pozice, které zastávají,“ uvedl ministr obrany Lubomír Metnar.

Vláda schválila také návrh na povýšení ředitele civilní kontrarozvědky Michala Koudelky. Prezident už jednou návrhu na jeho povýšení nevyhověl, média tehdy spekulovala o tom, že Koudelka nebyl jmenován mimo jiné kvůli zprávě BIS k jedu Novičok.

Koudelka nebyl první, u koho prezident na návrh na povýšení nepřistoupil. V říjnu 2016 Zeman odmítl povýšit ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala a jeho náměstka Simona Michailidise. Důvod neuvedl, podle spekulací to bylo kvůli postoji ministra spravedlnosti Roberta Pelikána při návštěvě dalajlamy. Dohnal a Michailidis byli povýšeni až v roce 2017.

Pokud prezident s vládním návrhem souhlasí, povyšuje do generálských hodností vojáky, policisty či hasiče dvakrát ročně, a to 8. května u příležitosti Dne vítězství a na Den vzniku samostatného Československa 28. října.

Reklama

Související témata:

Doporučované