Hlavní obsah

Vláda USA se kvůli texaskému zákazu potratů obrátila na nejvyšší soud

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti texasovému potratovému zákonu v New Yorku.

Reklama

Americké ministerstvo spravedlnosti požádalo Nejvyšší soud Spojených států, aby na dobu probíhající soudní bitvy zablokoval vymáhání texaského zákona zakazujícího většinu potratů.

Článek

Vláda odvolání avizovala poté, co minulý týden federální odvolací soud umožnil Texasu ponechat prozatím kontroverzní opatření v platnosti. O postupu sporu informují světové zpravodajské agentury.

Zákon, který ve druhém nejlidnatějším státě USA platí od začátku září, je označován jako nejpřísnější platné opatření proti interrupcím v zemi. Zakazuje provádět potraty od chvíle, kdy lze zachytit srdeční aktivitu embrya, tedy přibližně od šestého týdne těhotenství.

Potrat nemohou podstoupit ani ty ženy, které otěhotněly v důsledku incestu nebo znásilnění. V USA přitom podle platného výkladu ústavy ženy mají právo na interrupci až do okamžiku, kdy se plod stává životaschopným, což nastává většinou po 20. týdnu.

Federální ministerstvo spravedlnosti texaský zákon považuje za zjevně protiústavní a v září požádalo federální soud o jeho dočasné zablokování. Soudce Robert Pitman této žádosti tento měsíc vyhověl, odvolací soud ale záhy jeho příkaz zneplatnil, a Texas tak může nadále potraty zakazovat. Právní bitva ohledně ústavnosti daného zákona známého pod zkratkou SB8 může u federálních soudů trvat ještě měsíce.

Zda vláda se snahou o předběžné zablokování uspěje u nejvyššího soudu, není jasné, píše agentura AP. Připomíná, že v devítičlenném soudním senátu je nyní šest soudců, kteří jsou považování za konzervativní, a že soud nedávno souhlasil s projednáním jiné snahy napadnout právo amerických žen na potrat. Co se týče sporů kolem SB8, nejvyšší soud už jednou odmítl jeho vymáhání zastavit, aniž by se zabýval obsahem opatření.

Zářijovým verdiktem zamítl stížnost na základě procedurálních otázek, které vyplývají z inovativní koncepce zákona. Ten zahrnuje nezvyklý mechanismus, který svěřuje vymáhání zákazu do rukou soukromých osob a umožňuje komukoli z celých USA žalovat kohokoli zapojeného do provedení potratu, ať už lékaře, zdravotní sestry nebo i řidiče, který těhotnou ženu dovezl do potratové kliniky. Zákon také vytváří finanční motivaci pro podávání žalob, neboť žalujícím je v případě úspěchu nabízeno odškodné ve výši nejméně 10 000 dolarů (220 000 korun).

Reklama

Související témata:

Doporučované