Hlavní obsah

Vládce Kremlu upřesnil podobu odvety za sankce: Rusko opustí 755 diplomatů USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ruský prezident Vladimir Putin během tiskové konference.

Reklama

Ruské ministerstvo zahraničí v pátek vyzvalo Spojené státy, aby do 1. září snížily počet svého diplomatického a technického personálu v Rusku na 455. Kolika lidí se toto rozhodnutí týká, tehdy neuvedlo.

Článek

Nyní je jasné, že v Rusku působilo přes tisíc zaměstnanců diplomatického sboru USA. Vyplývá to ze slov ruského prezidenta Vladimira Putina, která pronesl v rozhovoru pro ruskou státní televizi.

Jde o odvetu za protiruské sankce ze strany USA, které v úterý odhlasovala americká Sněmovna reprezentantů a v noci na pátek i Senát.

„Pokud jde o další možná opatření nebo o to, zda je to hodně nebo málo, pak z hlediska práce diplomatického úřadu je to jistě citelné. Protože v Rusku pracovalo a dosud pracuje více než tisíc pracovníků - diplomatů a technického personálu - a 755 z nich teď bude muset svou práci v Ruské federaci ukončit. To je citelné," uvedl Putin.

Rusko vyhostí velkou část amerických diplomatůVideo: AP, Reuters, Ruptly

Prezident rovněž řekl, že Rusko je schopné zavést další omezující opatření vůči USA, ale neudělá to, neboť by to poškodilo rozvoj mezinárodních vztahů. „Samozřejmě máme možnost něco udělat a omezit určité sféry našich společných aktivit, které by byly pro americkou stranu citlivé. Ale myslím si, že to není nutné, poškodilo by to rozvoj mezinárodních vztahů,” poznamenal šéf ruského státu.

Rusko v reakci na nové americké sankce, které by podle předpokladů měl prezident Donald Trump podepsat, v pátek kromě výzvy ke snížení počtu Američanů v Moskvě rovněž oznámilo, že od 1. srpna uzavře rekreační objekty využívané zaměstnanci amerického velvyslanectví v ruské metropoli.

Donald Trump podepíše zákon o ruských sankcíchVideo: AP, Reuters, Ruptly

Reklama

Doporučované