Hlavní obsah

Vládě USA se nelíbí kniha plná přešlapů Trumpa. Není to poprvé

Foto: Profimedia.cz

Autor knihy The Room Where It Happened: A White House Memoir John Bolton.

Reklama

Americké ministerstvo spravedlnosti žádalo po federálním soudu, aby zakročil proti vydání knihy bývalého Trumpova poradce Johna Boltona. Nejde o první podobný případ, Donald Trump už dříve usiloval, aby nevyšly knihy o jeho vládě.

Článek

Ještě ani není v prodeji, přesto kniha Johna Boltona vyvolala v USA pozdvižení. Bývalý bezpečnostní poradce Bílého domu v ní prezidenta Donalda Trumpa vykresluje jako muže, který o pomoc se znovuzvolením žádal čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, stavbu koncentračních táborů v Číně považuje za správnou a případnou invazi do Venezuely označil za „hustou“. V létě 2019 pak údajně řekl, že novináře, kteří odmítají prozradit své zdroje, „by měli popravovat“.

Vydání knihy s názvem The Room Where It Happened: A White House Memoir (Místnost, kde se to stalo: Memoáry z Bílého domu) se snažila zabránit americká vláda. Ministerstvo spravedlnosti ve čtvrtek žádalo federálního soudce, aby její vydání zakázal jak Boltonovi, tak nakladatelům a knihkupcům. Jenže kniha je již vytištěná a knihkupci už mají na skladě první výtisky, šance na úspěch Trumpa je tak podle deníku The New York Times značně nízká. Kniha má vyjít 23. června.

Ministerstvo argumentovalo, že „zveřejnění rukopisu poškodí národní bezpečnost Spojených států“, což Bílý dům tvrdí už několik měsíců. I z toho důvodu se vydání knihy oproti původnímu plánu opozdilo, autor musel vyškrtnout pasáže s tajnými informacemi. Prezident Trump Boltona zkritizoval na Twitteru, kde napsal, že jeho kniha je „plná lží a výmyslů“. „V tisku o mně mluvil dobře, dokud jsem ho nevyhodil. Nespokojený, nudný blázen, který chtěl jít do války,“ pustil se Trump do bývalého poradce.

Nejde přitom o první boj Donalda Trumpa proti vydání některé knihy, která popisuje jeho působení v úřadu prezidenta. Jako první se Trump v lednu 2018 pustil do knihy Michaela Wolffa Oheň a hněv: Uvnitř Trumpova Bílého domu. Prezidentovi právníci v dopise varovali nakladatele Henry Holt & Co. „Pan Trump tímto žádá, abyste okamžitě upustili od jakékoli další publikace, vydávání nebo šíření knihy a abyste rozhodli o úplném stažení knihy a omluvili se mému klientovi za všechna prohlášení uvedená v této knize, která nejsou založena na důkazech,“ stojí v dopise. Z knihy se stal bestseller, během necelého týdne z ní byla jedna z nejrychleji prodávaných publikací v Americe a prodaly se více než čtyři miliony kopií.

Trump podobně zaútočil i na knihu Strach: Trump v Bílém domě oceňovaného novináře a držitele Pullitzerovy ceny Boba Woodwarda, který byl u zrodu kauzy Watergate. Trump nařkl Woodwarda, že si informace v knize vymyslel, a označil dílo za „podvod“. „Woodwardova kniha je vtip,“ tweetoval prezident den před vydáním. „Je to jen další z řady útoků na moji osobu,“ dodal Trump.

Spory kvůli obsahu publikací má Trump nejen s novináři, ale také s členy vlastní rodiny. Podle deníku Daily Beast chystá americká hlava státu žalobu na svou neteř Mary Trumpovou, které má v létě, tedy jen několik měsíců před volbami, vyjít kniha Too Much and Never Enough (Příliš mnoho a nikdy dost). Ta má podle deníku obsahovat „otřesné“ anekdoty a detaily z prezidentova soukromí. Mimo jiné má Trumpová v díle popsat „toxické vztahy“ mezi členy Trumpovy rodiny. Vztahy mezi oběma se zhoršily poté, co Trumpová popsala pro list The New York Times strýcovy „podezřelé daňové machinace“.

Do Boltona se ale po zveřejnění ukázky knihy v deníku The Wall Street Journal strefují i Trumpovi odpůrci. „Když byl požádán, odmítl a hrozil žalobou v případě předvolání. Místo toho si to schoval pro knihu. Bolton možná je autorem, ale není to žádný vlastenec,“ napsal na Twitteru šéf sněmovního výboru pro zpravodajské služby Adam Schiff. „Děkuji vám, Johne Boltone, že jste byl jako hasič, který se ukáže, až když je budova v troskách, a oznámí, že pomoc dorazila,“ cituje stanice CNBC demokratického poslance Erica Swalwella.

Reklama

Doporučované