Hlavní obsah

Dopravci obnoví spoje do ciziny. První vlaky vyjedou do konce týdne

Foto: RegioJet

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vlakové spoje RegioJetu vyrazí na Slovensko už v neděli, další budou následovat.

Článek

Tuzemští dopravci začnou s postupným obnovováním spojů do okolních zemí. První vlaky na Slovensko vyšle RegioJet v neděli, od pondělí pak také České dráhy a o týden později Leo Express. V polovině června pak přibudou i další vlakové spoje do Rakouska a Německa. Čekat naopak musí nadále u vlaků do Polska. Vyplývá to z informací dopravců pro ČTK. Od čtvrtka byla zrušena všechna omezení cest na Slovensko, od dnešních 12:00 se pak uvolní i cestování mezi Českem, Rakouskem a Maďarskem.

České dráhy první spoje do zahraničí obnovily už od 25. května na trase mezi Prahou a Berlínem, kde dosud vypravují tři páry vlaků denně. Další mezinárodní spoje přibudou v příštím týdnu. Od pondělí začne jezdit několik prvních spojů na Slovensko, o den později pak už počítají s téměř plným provozem vlaků k východním sousedům.

Další posílení mezinárodního provozu dráhy plánují na další týden. Od 15. června bude obnoven povoz vlaků z Prahy do Lince a také z Prahy přes Vídeň do Štýrského Hradce. O den později budou vlaky ze Štýrského Hradce jezdit přes Prahu až do Berlína. Dráhy dále posílí i spoje do Německa. Od 14. června obnoví plný provoz linky Praha - Berlin - Hamburg/Kiel a od 15. června také spoje mezi Chebem a Norimberkem. Linka z Prahy do Mnichova bude kvůli výluce na trati obnovena až v červenci, do té doby bude jezdit pouze do Plzně.

Dráhy naopak musí čekat na definitivní povolení cest do Polska a Maďarska, následně obnoví i spoje do těchto zemí. Prodej jízdenek na mezistátní vlaky přes e-shop dráhy spustí v příštím týdnu.

RegioJet chce zahájit provoz na Slovensko ještě tuto neděli, první vlaky by měly jet z Prahy do Košic a Bratislavy. Prodej jízdenek zahájí ještě dnes. Další vlaky bude RegioJet přidávat do provozu během příštího týdne. Dopravce zároveň od 15. června obnoví vlakové spoje z Prahy do Vídně, na konci měsíce pak spustí zcela novou vlakovou linku do Chorvatska. V současnosti RegioJet provozuje autobusové spoje do Německa a Rakouska.

Na Slovensko se brzy vydá i Leo Express. Černozlaté vlaky by mezi Prahou a Košicemi měly vyjet od 15. června. Konkrétní jízdní řád chce dopravce přizpůsobit poptávce cestujících, zveřejní jej v následujících dnech. Dopravce chce také po otevření hranic mezi Slovenskem a Ukrajinou obnovit spoje do Lvova a čeká i na možnost cest do Polska.

Reklama

Související témata:

Doporučované