Hlavní obsah

Vlekaři z Vysočiny už s prvními mrazy vyzkoušeli sněhová děla

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Někteří vlekaři na Vysočině vyzkoušeli s prvními mrazy sněhová děla. Sníh už vyráběli na sjezdovkách Šacberk nebo Čeřínek u Jihlavy. Další správci sjezdovek čekají na větší pokles teplot.

Článek

Přípravy na sezonu kvůli epidemii koronaviru podle dnešní ankety ČTK neodkládají. Pokud to umožní počasí, fungovat by měla i ledová stěna ve Víru na Žďársku.

Spolek Ledová stěna Vír začne s přípravami na zimní sezonu o víkendu. „Máme se členy domluvenou přípravnou brigádu,“ řekl ČTK Slávek Matuška ze spolku. Na skále u řeky Svratky je potřeba nachystat systém pro ledování a pletiva, která potom drží led. Přípravy se podle Matušky dělají částečně horolezeckou technikou, další lidé pracují dole u skály.

„Dva tři lidé se pověsí na lana, ostatní jsou na zemi a přivazují jim třeba právě ta pletiva. Takže si to člověk tahá nahoru a upíná na tu skálu, do trvalých fixních bodů,“ přiblížil Matuška přípravné práce. Natahují se také hadice pro rozvod vody.

Přibližně 40 metrů vysokou skálu ve Víru budou organizátoři chystat na lezení v ledu podvanácté. Loni poprvé se umělý ledopád vytvořit nepovedlo, protože skoro nemrzlo. „To pak docela mrzí, že ta práce byla k ničemu, ale s tím se do toho jde, že je to závislé na počasí,“ uvedl Matuška. Pro ledování skály jsou potřeba vícedenní mrazy s teplotami pod minus pět stupňů Celsia.

Na sjezdovce Čeřínek u Jihlavy se sněhová děla poprvé v této sezoně rozjela minulou sobotu. Zasněžování bude pokračovat hned, jak to bude možné, řekl Vladimír Cháb ze skiareálu.

„Roztočili jsme to včera (v úterý) k ránu, takže všechno je naostro vyzkoušené,“ řekl Pavel Havlíček, který provozuje lyžařský vlek na Šacberku u Jihlavy. Na to, jak se budou vyvíjet opatření proti covidu-19, se zasněžováním čekat nebude. „Teď je priorita využít každou hodinu mrazu,“ řekl.

Sněhová děla jsou v pohotovosti i u sjezdovek v Lukách nad Jihlavou a na vrchu Křemešník, počasí tam zatím vyrábět sníh neumožnilo. „Ale jsme připravení,“ řekla správkyně Magda Vaňková. Věří tomu, že lyžování kvůli viru zakázané nebude, protože to podle ní není kontaktní sport. „Většina lidí má brýle, kukly, rukavice,“ podotkla.

Na větší mrazy zatím čeká i sjezdovka Harusův kopec u Nového Města na Moravě. „Pokud bude trochu mrznout, tak to spustíme,“ řekl správce Karel Klapač k zahájení výroby umělého sněhu.

Reklama

Doporučované