Hlavní obsah

Vlivný politik končí. Nesplácel dluh u staré paní

Jihlavský náměstek Petr Laštovička vysvětluje okolnosti svého dluhu.Video: Jan Novák

 

Reklama

ODS se zbavila vlivného jihlavského náměstka. Petr Laštovička odstoupil kvůli nezaplacenému dluhu ze všech funkcí. V politice končí.

Článek

Více než čtyřhodinové leckdy emotivní noční jednání jihlavské ODS ukončilo, minimálně na čas, politickou kariéru náměstka na radnici v Jihlavě Petra Laštovičky.

Ten se sám rozhodl, že opustí funkci náměstka primátorky, vzdá se mandátu zastupitele Jihlavy a pozastavil členství v ODS.

Jde o reakci na zjištění Seznam Zpráv z minulého týdne, že tento vlivný jihlavský politik se před několika lety zadlužil u nyní devětasedmdesátileté ženy a navzdory jejímu naléhání a výroku soudu dosud nesplatil ani korunu.

Laštovičkova věřitelka Alena Vlachová politikovo rozhodnutí vítá. „Beru to jako jisté uspokojení. Pan Laštovička mě zklamal jako člověk i jako politik,“ reagovala na zprávu o jeho rezignaci.

Jako důvod k odchodu z veřejných funkcí Petr Laštovička uvedl, že „nechce svým soukromým sporem poškozovat občanské demokraty a práci na magistrátu“. Také proto se rozhodl pozastavit i své členství ve straně. Rezignaci podal ke 4. únoru.

Podle předsedy místního sdružení ODS a radního Davida Bekeho byla jeho argumentace politicky neobhajitelná. „Nicméně si vážím jeho rozhodnutí, které nebylo jednoduché a zásadním způsobem změní Laštovičkův život,“ dodal David Beke.

Rychlý odchod z funkce ocenil Miloš Vystrčil, místopředseda ODS a předseda klubu krajských zastupitelů. „Oceňuji to, že z osobního sporu vyvodil i politickou zodpovědnost. To se u nás moc nenosí.“

Splatit měl do tří let

Petr Laštovička, tehdy ještě učitel, koupil v roce 2014 od Aleny Vlachové prvorepublikovou vilu s rozsáhlou zahradou ve středočeských Mnichovicích za sedm milionů korun. Pět zaplatil rovnou, dva si od ní půjčil na rekonstrukci nemovitosti. Částku měl vrátit do tří let, ale neučinil tak. Alena Vlachová mu půjčku o rok prodloužila, ale ani pak se peněz nedočkala.

Petr Laštovička dluh přiznává, nicméně tvrdí, že mezi nimi byla ústní dohoda a seniorka na splacení částky prý nespěchala. „Až před půl rokem nabyla paní Vlachová nějaké nedůvěry a začala dluh vymáhat,“ tvrdí. Seniorka to vidí ale jinak. „Celou dobu mě oblboval, až mi před půldruhým rokem došla trpělivost a vyvrcholilo to podáním žaloby.“

V červnu minulého roku vydal jihlavský soud platební rozkaz, vůči němuž ale podal Petr Laštovička odpor s odůvodněním, „že je to zbytečně nákladné opatření a seniorce prý dluh co nejdříve vrátí z prodeje nemovitosti“.

Podle Aleny Vlachové náměstek jen všechno prodlužuje. „Jedním dechem dluh přiznává, druhým ho popírá. Asi chce zase získat čas.“

Každopádně její advokát bude u soudu žádat 2 800 000 korun. Tedy dlužnou částku plus úroky a náklady řízení.

Spor řeší také policie, protože Alena Vlachová podala na Laštovičku trestní oznámení z podvodu. „Nikomu jsem nechtěla ublížit, jen už nevím, co dál dělat, abych dostala své peníze zpět,“ uzavírá seniorka.

Reklama

Doporučované