Hlavní obsah

Vlna ochlazení a bouřek ukončí stávající vysoké teploty

Od severozápadu přichází vlna ochlazení a bouřky.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vysoké teploty ukončí vlna ochlazení a bouřek, které na území republiky přicházejí ze severozápadu. Bouřky by neměly přinést nebezpečnou míru deště, budou ale doprovázené silným větrem. V pátek a o víkendu se skokově ochladí, od pondělí budou teploty opět růst.

Článek

Bouřky a déšť se objevily jako první v Plzeňském a Libereckém kraji. Přinesly intenzivní srážky, které ale nejsou nebezpečné, protože rychle postupují k východu. Ohrožení přinese spíše silný vítr, který se ze severozápadních Čech rozšiřuje na východ směrem k Moravě a Slezsku. Meteorologové proto vydali výstrahu, která platí už od čtvrtečního poledne pro Čechy, v odpoledních hodinách potom i pro Moravu a Slezsko.

Nárazový vítr může dosahovat rychlosti až 25 metrů za sekundu, tedy až 90 kilometrů v hodině.

Výstrahy před silným větrem platí až do večera. Současně by měla přestat platit výstraha před vysokými teplotami, které ohrožují zejména Jihomoravský a Zlínský kraj. Teploty na tomto území vystoupaly nad hodnotu 33 stupňů Celsia.

Ochlazení bude výrazné. Ze čtvrtka na pátek teplota skokově klesne asi o deset stupňů. Na většině území by se od pátku měly hodnoty držet kolem 17 stupňů, pouze na jihu Moravy kolem dvaceti. O víkendu by se teploty mohly pohybovat mezi 13 a 19 stupni.

Se začátkem příštího týdne začne teplota opět stoupat.

Reklama

Související témata:

Doporučované