Hlavní obsah
Online

Video: Po vedrech udeřily bouřky. Hasiči museli vyjet do ulic

Po vedrech udeřily bouřky a silné deště.Video: Filip Horký, Tomáš Svoboda, Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Horký vzduch z Afriky v Evropě způsobuje nebývale vysoké teploty s minimálním výskytem srážek. Meteorologové očekávají, že by mohl být pokořen teplotní rekord 48 stupňů, který byl v roce 1977 naměřen v řeckých Athénách.

Článek

Teploty v Evropě už několik dní přes den převyšují 35 stupňů Celsia. Horký vzduch, který vane z Afriky, přináší nejen teplo, ale i minimum srážek, což má za následek vysušení půdy, lesů a křovin. Na mnoha místech panuje zvýšené nebezpečí vzniku požáru. To se vztahuje i na deset českých krajů.

Meteorologové očekávají, že by tento víkend mohl padnout nový teplotní rekord pro nejvyšší naměřenou teplotu v Evropě. Zatím se tak nestalo, nejvyšší teplota tak zůstává řeckým Athénám, ve kterých v roce 1977 naměřili 48 stupňů. Na pokoření řeckého rekordu aspirují Portugalsko a Španělsko, kde se denní teploty pohybují okolo 40 stupňů.

Teplota v Česku by se neměla snížit až do poloviny srpna.Video: Petr Dvořák, Marek Baloun, Seznam Zprávy

Předpovědi nepřináší žádnou úlevu do poloviny srpna. Zdravotníci tak upozorňují, aby se lidé vyhýbali přímému slunci, nosili pokrývky hlavy a pili dostatek vody.

  • Hasiči kvůli silným dešťům museli zasahovat na několika místech

  • 30 stanic v Česku hlásí rekord. Nejtepleji bylo opět v Řeži

    Nejteplejším místem v Česku byla dnes opět obec Husinec-Řež u Prahy, kde meteorologové naměřili 37,6 stupně Celsia. Teplotní rekord pro dnešní den pak padl na zhruba 30 stanicích, které zaznamenávají teplotu déle než 30 let. Mezi nimi nejvyšší teplotu zaznamenala stanice v Poděbradech na Nymbursku, kde byl dosavadní rekord 35,8 stupně z roku 1943 překonán o dvě desetiny stupně. Současně tam bylo o 1,6 stupně méně než v Řeži. ČTK to sdělil pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

  • Vysočina hlásí rekordy

    Na Vysočině dnes padly tři teplotní rekordy staré 15 let. V Libici nad Doubravou na Havlíčkobrodsku meteorologové zaznamenali 34,4 stupně Celsia, o 1,1 stupně víc, než byla dosavadní nejvyšší teplota pro tento den z roku 2003. Peter Hruška z brněnského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu dnes ČTK sdělil, že nová maxima v kraji zapsaly také stanice v Hubenově a v Košeticích. Hodnoty se tam ale posunuly nejvýše o tři desetiny stupně.

    V Košeticích na Pelhřimovsku se odpoledne teplota zastavila na 33,4 stupně, o desetinu nižší byla v Hubenově na Jihlavsku.

  • Za pár hodin mají přijít poctivé deště a bouřky

    Odpolední předpověď pro Česko stále slibuje oblačno, které od severozápadu místy doplňují přeháňky a bouřky. Jinde mají přijít deště ale pouze výjimečně, pravděpodobnost srážek zůstává na pěti procentech. Jak ale mají teploty k večeru klesnout z aktuálních 34 stupňů Celsia zhruba na 23, právě srážková bilance naopak vzroste na 70 až 80 procent. V neděli pak mají být bouřky četnější přes celý den.

  • Ve Francii zastavují jaderné reaktory

    Francouzská státní energetická společnost EDF dnes oznámila, že zastavila provoz čtyř jaderných reaktorů ve třech elektrárnách ve východní Francii. Důvodem jsou vysoké teploty vody řek Rýn a Rhona, kterou elektrárny používají k ochlazování a pak ji vrací zpět. Výrobu elektrického proudu ve dvou svých jaderných reaktorech zastavila EDF už minulý týden.

  • Klimatizované supermarkety ve Finsku u sebe nechávají přespat zákazníky

    Průměrné srpnové teploty se ve Finsku obyčejně pohybují kolem 19 stupňů Celsia. Aktuálně však i v této severské zemi dosahuje rtuť v teploměrech téměř až ke třicítce, a tak se místní supermarkety rozhodly obyvatelům od nelehké situace pomoct. Své zákazníky zvou k přespání v klimatizovaných prostorách obchodů. V řetězci K-Supermarket v Helsinkách a okolí již této možnosti využilo přes sto lidí.

  • S lesními požáry v jihoportugalském regionu Algarve bojuje přes 700 hasičů

    Do boje s ohnivým živlem, který od pátku sužuje turisticky oblíbený region v okolí města Monchique, je nasazeno i 11 letadel či vrtulníků s vodními nádržemi. Kvůli požáru byli v oblasti v pátek preventivně evakuováni obyvatelé ze dvou vesnic. Ráno se už lidé mohli vrátit do svých domovů, informoval server veřejnoprávní televize RTP. Podle velitele místních hasičů není nyní přímo ohrožena žádná obec. Boj s ohněm si zatím vyžádal devět zraněných hasičů, kteří se nadýchali kouře.

  • Na řadě míst v Evropě by měly padnout teplotní rekordy

    Na několika místech Portugalska zaznamenali v pátek lokální teplotní rekordy, nejvyšší byla teplota v centrální části země, kde u města Abrantes naměřili 45,2 stupně Celsia. Podobně vysoké teploty (až 45 stupňů) očekávají dnes kromě Portugalska i ve Španělsku, kde si nynější vedra vyžádala dnes už třetí oběť. Nebývalá horka panují v tomto období i v dalších částech Evropy, například v Británii byl minulý měsíc třetím nejteplejším v zemi za více než sto let.

  • Rybám kvůli suchu a horku chybí kyslík

    Letošní počasí dělá těžkou hlavu také rybářům. Ti sušičtí museli požádat o pomoc i hasiče. Jejich sádky trápí už několik dní kritický nedostatek vody, v ohrožení je tak víc než 20 tisíc malých lipanů a pstruhů potočních.

    Video: Seznam Zprávy

  • O prázdninách zemře při autonehodách nejvíce lidí, mohou za to i vedra

    Nejvíce lidí na českých silnicích umírá v červenci a srpnu, na počtu nehod se projevují i vysoké teploty. ČTK to řekl pověřený šéf Besipu Tomáš Neřold. Řidiči jsou kvůli vedrům více unavení a neudrží pozornost. Důležité je mít v autě v letních měsících dostatek tekutin, dělat častěji zastávky, případně zapojit spolujezdce do sledování provozu, dodal.

    V červenci na silnicích zemřelo podle předběžných policejních statistik 53 lidí, o osm více než loni. V předchozím roce zahynulo při nehodách o prázdninách podle Neřolda celkem 101 lidí, 554 osob bylo těžce zraněno.

  • Co prožívají turisté v Praze, prošli jsme Královskou cestu

    Rozpálené ulice zatím nejteplejšího dne v letošním roce museli přežít i turisté. Reportér Seznamu si prošel Královskou cestu s bezkontaktním teploměrem.

    Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

  • Počasí je o měsíc napřed, zemědělci a ovocnáři sklízejí dříve

    Dlouhodobé sucho a vysoké teploty způsobily to, že příroda je o měsíc napřed. Ovoce dozrává, zemědělci vyjeli na pole dříve. Reportér Seznamu proto jel do ovocného sadu a zemědělského družstva, aby zjistil, jaké dopady bude mít sucho.

    Video: Jaroslav Gavenda

  • Část Portugalska zachvátily lesní požáry. Hoří eukalypty

    Na 400 hasičů bojuje s lesním požárem, který se rozhořel v turistickém regionu na jihu Portugalska. Do akce se zapojilo také devět letadel a vrtulníků. Úřady preventivně evakuovaly několik desítek obyvatel, napsala agentura AP.

    Oheň se rozšířil odpoledne v oblasti Monchique v turistické jižní provincii Algarve. Úřad pro civilní ochranu uvedl, že plameny zachvátily lesy tvořené eukalypty, což jsou jedny z nejhořlavějších stromů, a hustý podrost. Postiženo je řídce osídlené, kopcovité území.

  • Kvůli vedrům zemřeli ve Španělsku už tři lidé

    Již tři mrtvé si vyžádala vlna veder, která postihla tento týden Španělsko. Novou obětí extrémně teplého počasí se stal v Barceloně muž ve středním věku, pravděpodobně bezdomovec. Byl nalezen v bezvědomí na ulici a převezen do nemocnice, kde později zemřel. Již dříve španělské úřady oznámily, že následkům vedra podlehl v jihošpanělském regionu Murcie dělník mezi 40 a 50 roky, který pracoval na silnici, a 78letý zemědělec, jenž skonal během práce na poli.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy