Hlavní obsah

Vodojem a přivaděč zajistí vodu pro libereckou část Ruprechtice

Foto: Michaela Rambousková

Ilustrační foto.

Reklama

Nový vodojem Horská a přivaděč zajistí vodu pro libereckou část Ruprechtice. Na špatné zásobování vodou si obyvatelé v lokalitě stěžují už bezmála čtvrt století. Kapacita vodovodní sítě tam už nestačí a brání rozvoji lokality.

Článek

„Je tu mnoho lidí, kteří si stěžují, že jim tlak vody klesá pod použitelnou mez, a pak jsou lidé, kteří na vodovod z nějakých historických důvodů napojeni nejsou, a těm už vysychají studny. Funguje tady provizorní posilovací stanice, ta ale potřebám nestačí,“ doplnil náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj). O výstavbě vodojemu a přivaděče v oblasti se podle něj na radnici mluví už deset tet, na projekt se ale krajskému městu nedařilo získat dotace.

Projekt přijde na 64 milionů korun, téměř dvě třetiny nákladů by měla pokrýt dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR, 13 milionů přidá Severočeská vodárenská společnost.

Součástí projektu je nejen vybudování vodojemu a přivaděče z Lidových sadů, ale také vodovodních řadů pro nynější i budoucí zástavbu v Ruprechticích. Vybudováním vodojemu a navazujících sítí by měla být zajištěna dostatečná dodávka pitné vody pro oblast kolem ulic U Slunečních lázní a Elišky Krásnohorské a také pro připojení domů v ulicích Kovařovicova, Hostivítova, Divoká, Krakonošova a Trpasličí. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) se zlepší zásobování připojených obyvatel a umožní to připojit 120 nových objektů a také další výstavbu.

Projekt počítá s výstavbou vodojemu se dvěma zásobníky o objemu 250 metrů krychlových. Vybudovat bude třeba více než dva kilometry dlouhý přivaděč, který vodu přivede z vodojemu Orion. Stavět se budou také bezmála dva kilometry vodovodů, které vodu rozvedou dál do ulic Na Vyhlídce, Divoká, Kovařovicova a Nezamyslova. Počítá se i s potrubím, které odvede z vodojemu odpadní vody a poslouží jako kanalizační řad pro Kovařovicovu ulici. Hotovo by mělo být v listopadu příštího roku.

„Jde o strategickou investici, která zajistí dostatečné zásobení vodou nejen pro Ruprechtice, ale po dobudování vodovodních řadů také pro sousední Kateřinky, Radčice a Krásnou Studánku,“ dodala náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

Reklama

Související témata:

Doporučované