Hlavní obsah

Vojáci hlídali u hranic bez roušek. Mají všechno, co potřebují, tvrdila armáda

Foto: Michaela Rambousková

Podle záběrů reportérky Seznam Zpráv neměli ještě během dne elitní vojáci na sobě roušky nebo jiné ochranné masky.

Reklama

aktualizováno •

Armáda České republiky od pondělí vypomáhá na státních hranicích. Policii posílily stovky vojáků, často z těch nejelitnějších útvarů. Podle informací armády jsou plně vybaveni rouškami. Dle záběrů však používají pouze šály a šátky.

Článek

„Vojáci jsou vybaveni maskou OM-90 a ochranným oblekem JP-90,“ píše ve své tiskové zprávě Armáda ČR. Později to Seznam Zprávám potvrdila i mluvčí Magdalena Dvořáková. Na otázku, zda mají vybavení opravdu pro každého vojáka, odpovídá, že ano. „Jsou to masky s výměnnými filtry, budeme je průběžně distribuovat,“ říká a dodává: „Aktuálně mají všechno, co potřebují.“

Mluvčí Armády ČR ale uvádí, že mají vojáci v rozkazu nepřicházet do přímého kontaktu s lidmi, kteří vykazují symptomy onemocnění COVID-19. „Pokud se do kontaktu budou muset dostat, musí si nasadit masku, to mají natrénované udělat velmi rychle,“ říká.

Vývoj ohledně koronaviru v Česku sledujeme online

Pokud se vojáci ocitnou v situaci, kdy nemají ochranné pomůcky a musejí do akce, mají použít šátek nebo šálu, která je součástí jejich uniformy.

Přesně v takové chvíli viděla reportérka Seznam Zpráv chrudimský útvar, tedy 43. výsadkový prapor. Jedná se o elitní vojenskou skupinu typu komando. Její podplukovník, Ivo Zelinka, odmítl Seznam Zprávám celou situaci s rouškami a vybavením komentovat.

Reportérce přímo vojáci neodpovídali. Potvrdili ale tvrzení mluvčí Armády ČR o povinném distancu. Postávali od svých policejních kolegů se značným odstupem. Podle oficiálního twitterového účtu to však vypadá, že roušky mají všichni a spolupráce s Policií ČR je blízká.

Podle informací Seznam Zpráv vojáci dostali potřebný zdravotnický materiál až k úternímu večeru. Město Náchod darovalo vojákům 400 respirátorů, o další vybavení Armády ČR i celní správy v podobě nanoroušek se postaral podnikatel Tomáš Mertlík, vlastník firmy Batist Medical, která vyrábí zdravotnický materiál.

V souvislosti s vládním opatřením o uzavření státních hranic armáda posílila policii celkem 941 vojáky, 86 kusy techniky. Vojáci se střídají ve dvanáctihodinových směnách. Předpokládá se, že v terénu budou dalších 30 dní. Po dvou týdnech se všichni vystřídají.

Vojáci ale pomáhají i s distribucí zdravotnického materiálu po celé republice. Například s nákladem vojenského leteckého speciálu, který se v pondělí ráno vydal do Číny. Vrátit by se měl v úterý v noci.

Reklama

Doporučované