Hlavní obsah

Vojákem v záloze na vlastní kůži aneb Jak jsem střílel na tank

Reportáž ze cvičení záložáků.

 

Reklama

Reportér Seznamu na vlastní kůži zkusil, co musí zvládnout vojáci aktivních záloh. Vydal se do vojenského újezdu Libavá na Moravě, kde se zúčastnil výcviku s aktivními zálohami z Ostravy.

Článek

Reportér Jaroslav Gavenda strávil celý den se záložáky z Krajského vojenského velitelství Ostrava. V uniformě si vyzkoušel jet v Tatře a bránit základnu, prošel několika překážkami, které mají ověřit fyzickou i psychickou zdatnost vojáků.

Ostravští záložáci na Libavé cvičili bojové střelby, střežili základnu nebo museli reagovat na napadení kolony. Reportér Seznamu si také prošel kontrolou, kterou musí projít každý civilista, jenž chce vstoupit do vojenského prostoru.

Podívejte se, jak je náročná dráha bojovníka. Reportér Seznamu na konci mlel z posledního

Reportér Seznamu na cvičení na Libavé.Video: Jaroslav Gavenda

Autem mohl přijel k zátarasům a dle pokynů vojáka musel předložit doklady a říct, proč jede na základnu. Vojáci ho poté fyzicky zkontrolovali a prohledali automobil. V zadní části kufru byla skrytá zbraň, kterou měli vojáci najít.

Reportér si zkušebně vystřelil z protitankového granátometu, který byl speciálně upravený pro cvičení a nestřílelo se z něho tedy ostrými náboji.

Z aktivních záloh chce vedení českého vojska vybudovat „druhou" armádu. Do roku 2025 by v ní mělo sloužit 5000 záložáků, v současné době jich je kolem 1450.

I záložák se může stát tankistou nebo výsadkářem, říká ostravský velitel:

Reportáž z výcviku aktivních záloh na Libavé.

Reklama

Doporučované