Hlavní obsah

Fotky: Vojenská přehlídka a střety policie s farmáři, Indie slaví Den republiky

Navzdory neutichající pandemii covidu-19 se indická vláda rozhodla uspořádat na oslavu Dne republiky vojenskou přehlídku. Zatímco v centru Dillí probíhaly oficiální oslavy, do metropole dorazily i tisíce protestujících farmářů.

Reklama

Článek

+1

Zemědělce rozlítily zákony, které podle nich přinášejí výhody velkým a soukromým odběratelům na úkor menších pěstitelů. Na okrajích hlavního města desítky tisíc lidí stávkují už téměř dva měsíce, podle BBC jde o jeden z nejdelších podobných protestů v historii Indie.

Na jedné z křižovatek na cestě do centra metropole se protestující střetli s policií, která proti nim zasáhla slzným plynem. Video: AP

V zemědělství pracuje zhruba polovina z 1,3 miliardy obyvatel Indie, do protestů proti reformám se zapojilo zhruba 150 milionů zemědělců. Vláda a představitelé zemědělských odborů dosud zasedli k devíti kolům neúspěšných jednání, které protesty neutišily. Zemědělci naposledy odmítli nabídku kabinetu Naréndry Módího odložit nové zákony o 18 měsíců, místo toho volají po jejich úplném zrušení.

Reklama

Doporučované