Hlavní obsah

Vojtěch promluvil o nabídce od Babiše i co chystá udělat s Arenbergerem

Foto: Facebook Adama Vojtěcha

Adam Vojtěch se vrací do funkce ministra zdravotnictví.

Reklama

Adam Vojtěch potvrdil svůj návrat do pozice ministra zdravotnictví. Premiér ho naťukl už minulý týden.

Článek

Premiér Andrej Babiš dnes ráno oznámil, že novým ministrem zdravotnictví se stane Adam Vojtěch, který resort vedl do září loňského roku. Vojtěch se k nominaci nechtěl zprvu vyjadřovat. Poté, co mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček na Twitteru oznámil, že prezident Vojtěcha ministrem jmenuje ve středu 26. května, staronový ministr nabídku potvrdil a rozhovořil se i o svých plánech na následujících pět měsíců, které ho v křesle ministra čekají. (Rozhovor vznikl zhruba hodinu po prvním rozhovoru, ve kterém se Adam Vojtěch k nabídce ani případnému angažmá příliš nechtěl vyjadřovat - poznámka redakce.)

Jiří Ovčáček právě oznámil termín vašeho jmenování. Můžete tedy už potvrdit, že funkci přijmete?

(Smích) Tak asi jo. Nebo, určitě ano. Samozřejmě zítra bude nějaká oficiální tisková konference.

Můžete teď už tedy prozradit, kdy jste nabídku od premiéra dostal?

My jsme se o tom bavili s panem premiérem před nějakým časem…

Co to znamená před nějakým časem?

V minulém týdnu jsme s panem premiérem řešili tuto variantu. Ale tehdy ještě nebylo vůbec jisté, jak to dopadne.

Vy jste měl obavy, že vás třeba prezident nebude chtít jmenovat?

Ne, ale pokud věci nejsou potvrzeny, tak si myslím, že není dobře to komentovat.

Jak vám premiér odůvodnil svoji nabídku?

Důvod byl takový, že v zásadě už jsem na ministerstvu byl tři roky a určitě asi pro ten resort vzhledem k těm posledním měsícům a změnám není dobře, aby zkrátka přišel někdo úplně nový, kdo se bude rozkoukávat před volbami. Je to komplikované se seznámit s agendou resortu, což určitě bude moje výhoda, pokud jde o Sněmovnu a legislativu, která tady je, ty zákony jsem já ještě připravoval a posílal. Výhodou je znalost resortu, možnost situaci stabilizovat. Znovu říkám, že to u mě určitě není o osobní ambici, motivace je skutečně čistě pomoci resortu, aby se uklidnil, situace se stabilizovala a některé věci se dotáhly. Zkrátka aby nepřišel někdo, kdo se bude několik měsíců se vším seznamovat a pak už budou volby. To je moje osobní motivace, byť sám jsem zvažoval, jestli je to správná cesta, hovoří se o tom, že dvakrát do stejné řeky nevstoupíš. Nakonec ve mně převládla, bude to znít možná naivně a idealisticky, nějaká osobní odpovědnost k tomu resortu.

Měl jste na premiéra nějaké podmínky či požadavky?

Určitě jsme si nějaké věci s panem premiérem řekli. Co by bylo třeba případně změnit a řešit, ale to je naše interní diskuze. Myslím, že ten rozhovor byl velmi korektní a shodli jsme se. Ale nerad bych ho komentoval.

Máte už jasno, jestli váš předchůdce Petr Arenberger zůstane v čele vinohradské nemocnice?

Vůbec jsem toto neřešil ani jsem nad tím nepřemýšlel. Je to vše aktuální a nové. To je věc, kterou budu muset probrat i s ním. V tuto chvíli bych o tom nechtěl mluvit.

Někteří opoziční politici říkali, že by se nyní mělo prošetřit jeho působení na postu ředitele a jeho činnost, kterou tam dělal. Budete usilovat o to, aby se vše nejprve prověřilo a až poté se Petr Arenberger na pozici ředitele vrátil?

Pokud vím, tak byla v nemocnici nařízena kontrola. Myslím, že snad jak z Ministerstva zdravotnictví, tak z Ministerstva financí. Tak uvidíme, v jaké fázi kontrola je, budu se s tím určitě chtít seznámit a bude to klíčové. Do výsledku kontroly si myslím, že je korektní ho tam nechat. Nebylo by korektní dělat změnu, pokud nemáme v ruce výsledky kontroly.

Můžete už teď říct, jaké si chcete vzít s sebou na ministerstvo lidi?

Budu to ještě řešit. S těmi lidmi musím nejprve mluvit. Je to poměrně rychlé. Skutečně jsem netušil, jak to do poslední chvíle dopadne, protože to, že jsme se o tom bavili s panem premiérem v minulém týdnu, nic neznamenalo a byla to jen nějaká varianta řešení. Musím se na to připravit a komunikovat s těmi lidmi, kteří by do toho se mnou šli.

Byl jste kritizován, že jste nezvládl letní nástup covidu. Vezmete si z toho nějaké ponaučení, aby se historie neopakovala?

Ono po bitvě je každý generál a je jasné, že za ten rok jsme získali všichni zkušenosti. Tehdy v té době tady nebyly žádné odborné skupiny. Situace byla velmi odlišná, nikdo nevěděl, jakým způsobem se pandemie může vyvíjet. Dnes už víme, jaká jsou rizika, to určitě zkušenost je, a bezesporu i pro mě. Není úplně férové hodnotit zpětně, co se udělalo, či neudělalo v létě, nebylo mnoho lidí, kteří by varovali, že v průběhu roku budou další vlny. Dnes už víme, že to riziko tady je, byť jsme v jiné situaci, co se týká promořenosti a očkování. Situace je jiná než po první vlně, kdy nás pandemie prakticky nezasáhla, ale já jsem ten, kdo byl a bude obezřetný. Myslím, že po té zkušenosti budou obezřetnější, než byli v létě, i všichni ostatní. Já v to věřím.

Budete tedy důslednější v prosazování svých názorů? Loni jste chtěl třeba roušky ve školách, ale stopnul vám to premiér, což se později ukázalo jako chyba…

Ano, to je pravda, ale tehdy to nebylo úplně tak, jak se to prezentuje. Tehdy ani odborníci na to neměli jednotný názor, doteď jsou názory rozdílné. I oni získali určitou zkušenost. Pokud budou opatření, která z mého pohledu budou nezbytná, tak už není moc o debatě, aby se případně zavedla. Ale znovu říkám, jsme v odlišné situaci, než jsme byli před rokem. Věřím, že se podaří postoupit v očkování, nyní je problém spíš ochota nebo neochota se očkovat, ne množství očkovacích látek. Na tom je potřeba zapracovat. Pokud se to podaří, nemělo by nás čekat nic tak zásadního a tragického, co nastalo na podzim a v zimě.

Nemáte obavy, že premiér některá vaše opatření nebude respektovat kvůli volbám?

Já myslím, že i on má svou zkušenost, takže pevně věřím, že vnímá to riziko. Všichni jsme se ponaučili, nikdo nebyl před rokem prorokem, dnes tu zkušenost máme. Nemám pocit, že by premiér na základě debaty, kterou jsme vedli, situaci podceňoval.

Máte na následující měsíce i jiné priority kromě covidu?

Bezesporu je to otázka dokončení legislativy, kterou jsme připravovali ještě pod mým vedením, ať už novela zákona o veřejném pojištění, která se týká inovativních léků, zákony o léčebném konopí, dále o elektronizaci zdravotnictví, který čeká na druhé čtení. Všechny budu chtít prosadit a dokončit do konce volebního období.

Cítíte podporu ze strany odborné veřejnosti? Chodily vám reakce?

Musím říct, že mě potěšilo, že těch reakcí bylo poměrně hodně a v zásadě byly pozitivní. Někteří jsou samozřejmě překvapeni, že to takhle dopadlo. Někteří se mi možná diví, že do toho jdu. I pro odbornou veřejnost a kolegy, kteří komunikují s Ministerstvem zdravotnictví, je důležité, aby měli na ministerstvu partnera, který s nimi bude komunikovat a bude vědět, co je potřeba řešit. Čeká nás úhradová vyhláška pro rok 2022, která bude velmi složitá v tom, jak budou nastaveny úhrady pro všechny segmenty. To bude jedním z klíčových úkolů, protože tím, jak máme dnes systém veřejného zdravotního pojištění napjatý z hlediska výdajů na covid, to budeme muset řešit. Zdravotnictví se vrací do normálních kolejí, obnovuje se péče a všichni čekají na to, jak budou nastaveny úhrady pro další období.

Váš předchůdce minulý týden rozpustil skupinu MeSES, svoláte ji znovu?

Budu s nimi komunikovat. Já řadu těch kolegů znám z doby ještě před covidem, s docentem Maďarem jsme spolupracovali. Je otázka, jestli budu komunikovat s celou skupinou nebo jen s některými kolegy. Sám nevím, jak skupina plánuje pokračovat, protože jsem zaznamenal mediální zprávy, že bude chtít pokračovat mimo struktury ministerstva. Spojím se s nimi a budeme to chtít diskutovat. Minimálně s těmi, které znám a máme dobré vztahy, bych chtěl být v kontaktu.

Reklama

Doporučované