Hlavní obsah

Vojtěch tři hodiny před demonstrací ustoupil, sejít se může nad 500 osob

Foto: vlada.cz

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO).

Reklama

Spolek Milion chvilek minulý týden uvedl, že kvůli omezení shromažďovacího práva podá na opatření ministra zdravotnictví správní žalobu. Podle několika odborníků na ústavní právo by taková žaloba mohla uspět.

Článek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) krátce před patnáctou hodinou zveřejnil mimořádné opatření, které výslovně udílí výjimku pro shromáždění nad 500 osob, pokud jde o setkání podle shromažďovacího zákona, tedy demonstraci. Od osmnácti hodin chystá Milion chvilek demonstraci proti vládě, kterou kvůli předchozímu opatření Ministerstva zdravotnictví organizátoři omezili na 499 lidí.

„Naší prioritou je chránit zdraví občanů. Proto všechna ta opatření. Demonstrace jsme ale nikdy nezakázali. Abychom však předešli pochybnostem, přicházíme s výjimkou ze zákazu akcí nad 500 osob pro shromáždění konaná podle zákona o právu shromažďovacím, s účinností od dnešní 15. hodiny,“ uvedl Vojtěch na Twitteru.

Ještě v pondělí odpoledne na jednání vlády Vojtěch podle vicepremiéra a ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) trval na tom, že se omezení do 500 lidí kvůli šíření covid-19 týká všech shromáždění včetně demonstrací. Hamáček ale zastává opačný názor.

„Pokud je zde více právních názorů, tak máme mechanismy v demokratickém právním státě, jak rozhodnout, kdo má pravdu, a to bude muset pravděpodobně udělat soud,“ řekl v pondělí po jednání vlády Hamáček.

Milion chvilek svolal na úterý večer na Staroměstské náměstí v Praze demonstraci proti vládě, na kterou plánovalo jít přes 5 tisíc lidí. Organizátoři ale kvůli dnes už bývalému opatření ministra zdravotnictví omezili počet účastníků na 500 s tím, že se lidé mají sejít na jiných místech nebo vyjádřit svůj názor individuálně.

V úterý ráno organizátoři uvedli, že evidují 12 chystaných demonstrací v Praze a celkem 167 po celé České republice, mimo jiné v Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě, Karlových Varech, Mladé Boleslavi, Opavě, Ostravě, Plzni a ve Zlíně.

Reklama

Doporučované