Hlavní obsah

„Nenechám tuhle republiku diktátorům bez boje.“ Jak se volí kousek od Česka

Filip Harzer
reportér
Foto: Filip Harzer, Seznam Zprávy

Volební místnost v Kútech poblíž hranice s Českou republikou.

Reklama

Reportér Seznam Zpráv sleduje slovenské volby a hlásí se z míst, kam jezdí volit velký počet Slováků žijících v České republice.

Článek

Reportáž si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pravidelně sem jezdí na otočku odvolit Slováci s Česka s volebními průkazy. Ve slovenských prezidentských volbách se totiž nedá volit jinak než fyzicky - na území státu. S průkazem v obálce přijela do Kút z Brna odvolit i paní Alexandra s manželem a malými dětmi.

Rodin a mladých lidí chodí v Kútech s průkazem hodně.

„To je jasné, koho budu volit,“ říká mi Alexandra a ukazuje na své výrazné brýle. Právě dioptrické brýle se staly jedním ze symbolů kampaně Ivana Korčoka.

Z Brna přijela i paní Miroslava, která hned po odvolení spěchá zpátky na Moravu kvůli festivalu Jeden svět. „Nenechám tuhle republiku diktátorům bez boje,“ říká sama od sebe. Volit bude Korčoka. Obává se, že před prvním kolem nebyla dostatečná mobilizace voličů. „Moje absolutně nejhorší představa je, že by do druhého kola postoupili Peter Pellegrini a Štefan Harabin. To by byla katastrofa,“ říká.

Například skupina mladých lidí, která přijela do z Prahy, Brna a Lednice, společného favorita nemá.

Volit budou nejen favority Korčoka a Pellegriniho, ale i jiné kandidáty. Zaznívá od nich, že jde tentokrát o volbu spíš proti někomu než pro někoho. Pokud by ale nevyhrál ten druhý z dvojice favoritů, smíří se s tím.

Reportér Seznam Zpráv pokračuje ve své volební cestě do Bratislavy, odkud se přihlásí už během sobotního volebního večera a noci.

Kdo kandiduje na slovenského prezidenta

  • Andrej Danko - předseda Slovenské národní strany (SNS), která je součástí vládní koalice Roberta Fica. Sám nezasedá v kabinetu, ale zastává funkci místopředsedy sněmovny. Tento týden se vzdal kandidatury a podpořil Štefana Harabina.
  • Patrik Dubovský - vědecký pracovník Ústavu paměti národa, kterého do voleb nominovala strana Za lidi exprezidenta Andreje Kisky.
  • Krisztián Forró - krajský zastupitel, který od roku 2021 předsedá straně Aliancia - Szövetség, předtím řídil Stranu maďarské komunity (SMK).
  • Štefan Harabin - nacionalistický a otevřeně proruský politik, někdejší předseda Nejvyššího soudu a ministr spravedlnosti v první Ficově vládě. V posledních prezidentských volbách v roce 2019 skončil na třetím místě.
  • Ivan Korčok - dlouholetý diplomat a ministr zahraničí ve vládách Eduarda Hegera a Igora Matoviče. Jeho kandidaturu podporuje většina stran současné opozice.
  • Marian Kotleba - extremista odsouzený za propagaci fašismu a lídr Lidové strany Naše Slovensko, kandidoval již v roce 2019.
  • Ján Kubiš - dlouholetý diplomat a ministr zahraničí v první vládě Roberta Fica.
  • Igor Matovič - konzervativní politik známý kontroverzními prohlášeními, bývalý premiér a ministr financí, předseda hnutí Slovensko (dříve OĽaNO).
  • Milan Náhlik - bývalý policista, ve volbách do parlamentu 2020 reprezentoval stranu HLAS ĽUDU.
  • Peter Pellegrini - předseda strany Hlas, která je součástí současné vládní koalice premiéra Roberta Fica. On sám ale nepřijal místo v kabinetu, ale stal se předsedou parlamentu. Kdysi byl členem Ficovy strany Směr, za kterou byl v letech 2018 až 2020 premiérem.
  • Róbert Švec - předseda nacionalistické strany Slovenské Hnutí Obrody, na prezidenta kandidoval už v roce 2019 a získal 0,3 procenta hlasů. V týdnu před volbami odstoupil a podpořil Harabina.

Reklama

Doporučované