Hlavní obsah

Prezidentská volební kalkulačka: Zjistěte, kdo má dostat váš hlas

Foto: Seznam Zprávy, Shutterstock.com

Víte, koho volit? Zkuste si prezidentskou volební kalkulačku.

Reklama

aktualizováno •

Plánujete jít k prezidentským volbám? S volební kalkulačkou Seznam Zpráv, sdružení KohoVolit.eu a komunity expertních dobrovolníků Česko.Digital zjistíte, kdo bude nejlépe reprezentovat vaše názory a postoje.

Článek

Odpovězte na 20 otázek a dozvíte se, který kandidát či kandidátka by mohl nejlépe reprezentovat vaše zájmy.

Volební kalkulačku si můžete spustit právě teď.

Volební kalkulačka jako průvodce

Výsledky, které se ukazují, neznamenají nutně, že by člověk měl volit kandidáta či kandidátku s největší shodou. Z praxe víme, že kandidáti sami odpovídají minimálně podle dvojího principu: 1. Jak by to podle nich bylo v ideálním světě, 2. Co je podle nich reálně průchozí například s ohledem na specifické podmínky v daném městě, limity městského rozpočtu a podobně.

Hlavní důvod, proč kalkulačka vznikla, byla služba veřejnosti: nabídnout pomocnou ruku a vyznat se v nabídce osobností, stran a hnutí (u nichž některé ani nezveřejňují své programy). Nejasnosti v tom, co osobnosti či strany nabízejí, přetrvávají i dnes, kdy se kandidující osobnosti i celé politické subjekty přesunuly z webových stránek a mailů především na sociální sítě.

Jak poznat, že kalkulačka funguje

Občas uživatelé kalkulaček namítají, že nevědí, jestli jejich výsledky nezkresluje algoritmus pro jejich výpočet. Nebo že jsou výsledky předem nastavené a zvýhodňují vybrané kandidáty. Funkčnost si přitom může každý vyzkoušet: Co se stane, když odpoví nejdřív na všechny otázky ano, následně odpoví na všechny otázky ne. Dostane dva seznamy stran, jejichž pořadí bude přesně opačné. Kdyby algoritmus kohokoli zvýhodňoval, byl by dotyčný samozřejmě vždy na předních pozicích.

1. kolo prezidentské volby

Je možné vyzkoušet si i kalkulačku pro 1. kolo prezidentské volby se všemi předchozími kandidáty. Zahrnuje i názory Josefa Středuly, který 8. ledna ohlásil ukončení kandidatury.

Co je to volební kalkulačka

🟢 Volební kalkulačka je dnes pro voliče jedním z podstatných předvolebních nástrojů napomáhajících rozhodování. V různých podobách ji využívají voliči v řadě zemí světa (konkrétně tuto pak na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a dalších evropských zemích).

🟢 V Česku ji v závislosti na typu voleb využívá desetina až čtvrtina voličů.

🟢 Jedná se o online aplikaci, v níž odpovídáte na otázky, které byly zároveň položeny všem kandidátům a kandidujícím subjektům. Vámi zvolené odpovědi pak aplikace porovnává s odpověďmi jednotlivých kandidátů, vyhodnocuje jejich blízkost a zobrazuje, s kým se shodujete nejvíce a s kým nejméně.

🟢 Příprava probíhá tak, že jsou osloveny všechny kandidující osoby a subjekty se soubory otázek relevantními pro dané volební období. Jejich odpovědi jsou zaznamenány v aplikaci a v závěru se všem zájemcům při vyhodnocení zobrazí. Pokud strana či někteří kandidáti neodpovědí, jsou na to voliči upozorněni.

🟢 Autorem kalkulačky je matematik, statistik a demograf Michal Škop, zakladatel občanského sdružení KohoVolit.eu, jež dlouhodobě využívá data pro veřejnou kontrolu. Obsahovou část a komunikaci s médii a kandidujícími osobnosti a subjekty má na starosti datová novinářka a analytička Kateřina Mahdalová. Ta následně připravuje také analytické výstupy ze samotné kalkulačky podle toho, jak strany, kandidáti a kandidátky odpovídali.

Jak se tvoří otázky?

Podkladem pro výběr témat do volební kalkulačky jsou nejčerstvější průzkumy agentur CVVM a STEM, která témata považují potenciální voliči za důležitá. Dále se pro inspiraci využívají témata, s nimiž pracují zahraniční kalkulačky (například pro letošní volby v Německu a Nizozemsku) a která mají společný přesah pro voliče bez ohledu na jejich státní příslušnost. Probíhají rovněž konzultace s experty například z neziskových či profesních organizací.

Historie kalkulačky

Sdružení KohoVolit.eu vytváří volební kalkulačky již od roku 2006 téměř pro každé volby na všech úrovních politické soutěže (evropské, prezidentské, parlamentní, krajské i komunální) v České republice a na Slovensku a pro volby osob a orgánů na veřejných vysokých školách.

Celkem připravilo již zhruba 100 aplikací. KohoVolit.eu je lídrem na poli volebních kalkulaček v obou zemích a postupně zavedlo pojem „volební kalkulačka“ (resp. „volebná kalkulačka“) jako obecné označení pro tento druh aplikace do českého a slovenského jazyka.

Koncept volební kalkulačky již zakotvil v politickém myšlení občanů, médií i samotných politických aktérů.

Velká aktualizace v roce 2022

Díky mnohaměsíční spolupráci s komunitou expertních dobrovolníků Česko.Digital a nasazení několika desítek nadšenců letos prošla kalkulačka velkými technickými a designovými změnami. Všem zúčastněným patří upřímný obrovský dík.

Reklama

Doporučované