Hlavní obsah

Babiš a Pavel: Dva adepti na prezidenta jako sousedé v jednom malém městě

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Expremiér Babiš a generál Pavel.

Reklama

Andrej Babiš má na Husově náměstí v Roudnici nad Labem poslaneckou kancelář, generál Petr Pavel tam umístil sídlo svého spolku. Potkávat se během prezidentské kampaně prý ale nebudou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Dění před prezidentskými volbami je teprve v rozběhu a už se skloňují jména hlavních možných favoritů v boji o novou hlavu státu. Na předních příčkách jsou generál Petr Pavel a expremiér Andrej Babiš, i když ani jeden z nich oficiálně kandidaturu nepotvrdil.

Jisté je, že tito pravděpodobní volební sokové mají k sobě – co se vzdálenosti týče – až překvapivě blízko. Dělí je teoreticky jen 30 metrů. Takový je totiž rozestup dvou domů na malém Husově náměstí v severočeské Roudnici nad Labem, kde mají zmínění muži hlášena svá pracoviště.

Andrej Babiš si na sklonku minulého roku zřídil svou poslaneckou kancelář v podkroví čísla popisného 66.

Hned naproti, v čísle 47, má své sídlo Petrem Pavlem vedený spolek Pro bezpečnou budoucnost s iniciativou Spolu silnější, kterou armádní generál ve výslužbě založil zjara 2020, když se rozjela pandemie covidu-19. Právě na tuto covidovou iniciativu teď navazuje Pavlova prezidentská kandidatura.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Dům v Roudnici, v jehož podkroví má poslaneckou kancelář Andrej Babiš.

Foto: Jiří Pšenička, Seznam Zprávy

Dům v sousedství cukrárny, v němž sídlí spolek vedený Petrem Pavlem.

Jen sídlo u rodinné známé

V samotné Roudnici se mezi lidmi začalo mluvit o tom, že se v tomto městě se 13 tisíci obyvateli na dohled od hory Říp budou potkávat dva velmi silní kandidáti, kteří mají šanci dostat se až do druhého kola prezidentské volby.

Petr Pavel má nedaleko od Roudnice, v obci Černouček, trvalé bydliště a místo na Husově náměstí si podle svých spolupracovníků zvolil už v roce 2019, když zmíněný spolek Pro bezpečnou budoucnost spolu s dalšími lidmi zakládal.

„Na stejné adrese sídlí paní architektka Lucie Kavánová, která je rodinnou známou pana generála a která mu v době hledání možného sídla nabídla, že by spolek mohl být zapsán právě na tuto adresu, neboť je to blízko bydliště pana generála. Jinak by totiž spolek musel být zapsán u některého ze členů doma, protože žádnou vlastní nemovitostí spolek nedisponuje,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv Pavlův mluvčí Jiří Táborský.

Ten ale také uvádí, že jde o záležitost v zásadě jen úředního charakteru, generál Pavel se prý na této adrese běžně nezdržuje a ani s tím v dalším období nepočítá.

„Aktuální řešení má pouze administrativní význam, členové spolku se na této adrese nescházejí a ani do budoucna není v plánu jiné využití této adresy než pouze administrativní,“ říká mluvčí Táborský.

Nepřímo tak vylučuje, že by se Pavel s Babišem mohli právě v této lokalitě pravidelně vídat.

Prezidentský seriál Na Hrad

Foto: Seznam Zprávy

13. ledna uplynuly čtyři roky od chvíle, kdy jsme se dozvěděli, že do druhého kola prezidentské volby postupují Miloš Zemana a Jiří Drahoš. Do další prezidentské volby zbývá rok. Na Seznam Zprávách proto spouštíme prezidentský speciál Na Hrad, jenž startuje přehlednou grafikou možných kandidátů, které se příští rok vyplatí sledovat. Každý týden v rámci speciálu budeme přinášet zprávy, rozhovory, reportáže i analýzy.

Babiš přijíždí každé pondělí

I Andrej Babiš se do Roudnice nad Labem údajně dostal náhodně, když po podzimních volbách hledal místo pro svou poslaneckou kancelář. Teď ji skutečně navštěvuje, v Roudnici tráví vesměs každé pondělí, jak Seznam Zprávy v minulých dnech popsaly.

Roudnický architekt Tomáš Jiránek, jehož rodině patří Babišova kancelář, sdělil, jak se u nich v domě expremiér ocitl.

Před časem prý Jiránek oslovil místní realitní makléřku, zda by nevěděla o někom, kdo by měl o podkrovní prostory zájem. „A ona se mi potom ozvala, jestli bych neměl něco proti tomu, kdyby si to pronajalo hnutí ANO. Já jsem jí řekl, že je mi to šumák,“ barvitě vylíčil architekt Jiránek.

Měl totiž radost, že vůbec nějakého nájemce našel. Nicméně s odstupem času začal váhat, zda udělal dobře, jelikož i v jeho nejbližším okolí je prý dost lidí, co nepatří k fanouškům šéfa hnutí ANO, a ti se s tím zatím smířit nedokázali.

„Mnozí mi za to nadávají,“ uvedl pro Seznam Zprávy pronajímatel Babišovy roudnické kanceláře. Zároveň dodal, že si na nového nájemce zatím nemůže stěžovat.

Reklama

Doporučované