Hlavní obsah

Březina se proti vyřazení z voleb neodvolá. Tvrdí ale, že by „bezpečně uspěl“

Foto: Tomáš Březina

Tomáš Březina

Reklama

Miliardář Tomáš Březina ukončil svoji snahu stát se prezidentem. Oznámil, že se neodvolá proti rozhodnutí Ministerstva vnitra, které ho kvůli nedostatku podpisů nezaregistrovalo do lednových voleb.

Článek

„Betonový král“, jak se Březinovi přezdívá, tvrdí, že sesbíral přes 80 tisíc podpisů občanů, po kontrole jich přes 70 tisíc odevzdal na Ministerstvu vnitra.

„Vyřadili jsme 10 000 podpisů, u většiny se jednalo jen o naši předběžnou opatrnost. Byli jsme si proto jisti naší téměř nulovou chybovostí,“ napsal Březina na twitteru.

Resort ale při pátečním oznamování jmen kandidátů, kteří splnili podmínky pro registraci, uvedl, že Březina odevzdal 65 911 podpisů, přičemž uznaných jich po kontrole bylo 45 894.

Tak vysoká chybovost je podle něj vyloučena. Upozornil například na to, že kandidáti, které podpořila vládní koalice, měli chybovost desetkrát nižší.

„Takový rozdíl je objektivně nemožný. Vládní kandidáti využívali naprosto stejných metod sběru podpisů,“ podotkl Březina. Upozornil, že nezaměstnával žádnou agenturu. Zároveň se ale domnívá, že žádný kandidát nemohl sesbírat 80 000 podpisů sám bez cizí pomoci.

„Jsem přesvědčen, že bych s odvoláním, ve světle výše uvedených faktů, bezpečně uspěl a mohl pokračovat v kampani a usilovat o post prezidenta republiky. Bohužel s třítýdenní přestávkou, bohužel v horké části kampaně. Tedy s velkými negativními důsledky mojí dočasné absence,“ sdělil Březina.

„Nehodlám zatížit Českou republiku obrovskými finančními i lidskými náklady na opakování prezidentské volby,“ dodal.

Reklama

Doporučované