Hlavní obsah

Česká televize přesunula kvůli Nově superdebatu na neděli 8. ledna

Foto: Profimedia.cz

Superdebata ČT z Právnické fakulty UK před volbami v roce 2021 do Poslanecké sněmovny. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Česká televize posunula svoji předvolební superdebatu prezidentských kandidátů z 12. ledna na neděli 8. ledna. Důvodem je kolize původního termínu s debatou na Nově. ČT to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Článek

Debatu před prvním kolem volby odvysílá ČT1 a zpravodajská ČT24 v neděli 8. ledna od 20:00 večer. Hostit ji bude Národní muzeum.

Kandidáty bude ale televize podle její mluvčí Karolíny Blinkové do debaty teprve zvát. Zda se zúčastní i expremiér Andrej Babiš (ANO), tak není jasné. Server iROZHLAS.cz s odkazem na Babišovy sociální sítě na konci listopadu upozornil, že bývalý premiér na debatu do ČT zřejmě nepřijde.

„Do ČT nechodím proto, že vás zkrátka nenechají domluvit,“ uvedl podle webu Babiš na svém instagramovém profilu.

Vzhledem k tomu, že komerční televize podle ČT odmítly variantu národní prezidentské debaty a TV Nova naplánovala svoji debatu několika vybraných kandidátů na stejný termín, na jaký byla avizována superdebata ČT, diváci by přišli o možnost sledovat v ČT společnou diskuzi všech kandidátů.

„V České televizi si velmi dobře uvědomujeme celospolečenský význam a závažnost prezidentské volby, proto odmítáme z předvolebních debat dělat souboj vysílatelů. Pro nás je naopak důležité to, abychom zajistili co nejlepší informační servis pro diváky a nezasahovali nijak do předvolebních kampaní. To jsou důvody, proč přesouváme debatu před prvním kolem voleb na nedělní večer,“ uvedl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

TV Nova plánuje ve čtvrtek 12. ledna v podvečer a večer dvě debaty, každou se čtyřmi kandidáty podle preferencí v průzkumech. Prima plánuje dvě diskuze vždy na středy 4. a 11. ledna a duel před druhým kolem 25. ledna. Český rozhlas chystá debatu na páteční poledne 13. ledna.

Předvolební debaty České televize se historicky vždy z hlediska sledovanosti řadily k nejvyhledávanějším pořadům celého roku na všech televizích. Poslední Prezidentský duel se s 2,7 milionu diváků stal nejen nejsledovanějším pořadem roku na celém TV trhu, ale i nejsledovanější politickou debatou v historii měření sledovanosti.

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Kantar CZ se většina obyvatel Česka shoduje, že předvolební debaty v ČT jsou klíčové pro jejich finální volbu. Diváci jim přisuzují výrazně větší vliv na volební rozhodování než v případě diskuzí vysílaných na komerčních stanicích, a to v poměru 67 procent ku 19, uvedla ČT.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření mluvčí ČT a starší výrok Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované