Hlavní obsah

Citlivá hra o prezidentskou debatu. Soupeře znervózňují Babišovy plány

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezidentské uchazeče čekají před volbami televizní superdebaty.

Reklama

V předvečer 1. kola prezidentských voleb se mají konat televizní superdebaty. V tuto chvíli ovšem není jasné, kam zamíří hlavní soupeři Andreje Babiše. Nechtějí situaci, ve které by expremiér neměl ve vysílání protivníka.

Článek

Na Novu, nebo do České televize? Překvapivý rébus v současnosti řeší v týmech favoritů na postup do 2. kola prezidentských voleb.

12. ledna, tedy večer před startem prvního kola, se má uskutečnit televizní klání kandidátů na TV Nova a v České televizi. Problém je, že plánovaný čas těchto superdebat koliduje.

Veřejnoprávní stanice nabízela vedení Novy a Primy společnou Národní prezidentskou debatu, manažeři Novy to však odmítli.

Seznam Zprávy nyní zjistily, že zejména v týmech Petra Pavla a Danuše Nerudové, dvou spolufavoritů, si lámou hlavu nad tím, jakou strategii k poslednímu televiznímu střetnutí před hlasováním zvolit.

Lze totiž očekávat, že expremiér Andrej Babiš přijme pozvání TV Nova, do jejíhož vysílání chodí poměrně často. Na svém profilu na Instagramu před několika dny navíc avizoval, že do debaty veřejnoprávní televize nedorazí. „Do ČT nechodím proto, že vás zkrátka nenechají domluvit,“ prohlásil šéf ANO.

Pokud by Pavel a Nerudová přijali pozvání ČT, Babiš by mohl být jediným kandidátem v hlavním vysílacím čase na Nově. Zdroje redakce blízké vedení týmů Pavla a Nerudové mimo záznam zmiňují obavu, aby si z toho předseda hnutí ANO na soukromé stanici neudělal v předvečer voleb vlastní one man show. Zmínily i to, že dříve jim přišla nabídka z Kavčích hor.

Pavel i Nerudová nyní vyčkávají, s jakým řešením televizní stanice přijdou. „V tuto chvíli čekáme, jak se televize ohledně termínů debat dohodnou. Finální rozhodnutí k naší účasti zatím nepadlo, bude záležet na vývoji aktuální situace a vyhodnocení naší strategie v čase před volbami,“ sdělila mluvčí Pavlova týmu Eva Hromádková.

Nerudová by se chtěla zúčastnit obou diskuzních akcí. Uvítala by však, kdyby finální rozhodnutí o výběru kolidujících debat nemuselo být na samotných kandidátech.

„Není možné, aby si televize braly kandidáty jako rukojmí při vyjednávání o termínech debat. Do debat určitě ráda půjdu, ale dokud se televize nedomluví a nebude jasné, kdy a jak budou probíhat, nebudu se k tomu vyjadřovat,“ řekla Seznam Zprávám prezidentská uchazečka s tím, že věří, že televize nakonec dojdou ke společné dohodě.

Kandidáti na dvou frontách

Televizní stanice zatím deklarují, že mají přislíbenou účast od hlavních favoritů. Pokud některá ze stanic nepřesune vysílání debaty na jiný termín, je jasné, že na jedné stanici bude některý ze spolufavoritů chybět.

„Nechceme z prezidentských voleb dělat souboj televizí. Jejich celospolečenský význam je na to příliš velký. Právě proto jsme přišli s návrhem na společnou národní debatu, která by byla přínosem pro diváky i zjednodušením pro všechny kandidáty,“ řekla Seznam Zprávám mluvčí České televize Karolína Blinková.

Veřejnoprávní stanice podle ní pokračuje v přípravě svých superdebat. „Nadále platí, že účast máme potvrzenou od všech favorizovaných kandidátů vyjma Andreje Babiše. Ale kandidáti se mohou rozhodnout jakkoli. Pro nás je nyní důležité udělat maximum pro to, abychom pro diváky zajistili co nejlepší informační servis,“ uvedla Blinková.

Nova chystá dvě debaty

Zástupci soukromé TV Nova plánují na předvečer prvního prezidentského kola dvě debaty. „Do debaty se dostanou ti kandidáti, kteří se umístí v TOP 8 podle průměru z volebních průzkumů renomovaných agentur pro zjišťování veřejného mínění v období od 1. října 2022 do 8. ledna 2023. Do první debaty, která bude začínat v 17:00 a bude ji moderovat Bára Divišová, bude pozváno pět kandidátů, kteří se v průzkumech neumístili mezi prvními třemi. Debata bude trvat hodinu a půl,“ sdělila Seznam Zprávám Tereza Čížková z marketingového oddělení Novy.

Následovat by podle ní měla debata tří v průzkumech nejsilnějších kandidátů na Hrad.

„Tuto debatu bude moderovat Rey Koranteng a bude rovněž trvat hodinu a půl. S prezidentskými kandidáty se postupně schází ředitel zpravodajství Kamil Houska. Schůzky probíhají již několik týdnů. Kandidáty na nich transparentně informujeme o podobě volebního vysílání TV Nova a také o termínech debat. Žádný z kandidátů zatím proti plánu neměl námitky a neodmítl svoji účast na samotných debatách,“ dodala Čížková.

Před posledními prezidentskými volbami v roce 2018 se v předvečer hlasování zúčastnili debaty v České televizi kandidáti s výjimkou obhajujícího prezidenta Miloše Zemana. Ten vystoupil v pořadu Jaromíra Soukupa na TV Barrandov.

Reklama

Doporučované