Hlavní obsah

Petr Pavel: Organizátoři demonstrace měli velice blízko k proruským názorům

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Kandidát na prezidenta Petr Pavel.

Reklama

Bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel oficiálně oznámil svou kandidaturu na prezidenta.

Článek

Petr Pavel odstartoval kampaň u Písecké brány v Praze. K bývalé profesi armádního generála ve výslužbě odkazuje také logo kampaně ve tvaru lva s heslem „Vraťme Česku řád a klid“. Následující měsíce chce Pavel cestovat po českých městech a sbírat podpisy.

Petr Pavel ve svém projevu několikrát zmínil svoje působení v české armádě nebo NATO. Řekl, že hlava státu se musí umět v krizi chovat a že v Česku musí pro všechny platit stejná pravidla.

„Jsem připraven a jdu do toho. Žijeme v težké době. Lidé se mě často ptají, proč jim stát v krizi nepomáhá. To musíme změnit. Česká republika si zaslouží hlavu státu, která v době krize promlouvá klidným hlasem a mírní vášně,“ řekl na tiskové konferenci kandidát na prezidenta Petr Pavel.

Vyjádřil se také k víkendové demonstraci na Václavském náměstí. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) demonstraci organizovali příslušníci ruské páté kolony. Tento výrok je podle Pavla pravdivý.

„Souhlasím s tím, že organizátoři měli velice blízko k proruským názorům a nakonec se to zcela jasně projevovalo na heslech, která zaznívala z tribuny. Rozhodně to nebylo vyjádření občanských obav, ale spíš snaha rozvracet a narušovat,“ řekl na dotaz Seznam Zpráv Petr Pavel.

Zájem o účast ve volebním klání v minulosti potvrdil opakovaně. Dneškem oficiálně startuje jeho kampaň, během které bude sbírat minimálně 50 tisíc občanských podpisů potřebných k registraci kandidatury.

Šest neznámých stránek o Petru Pavlovi

Seznam Zprávy získaly v Archivu bezpečnostních složek nové podrobnosti, jak se generál ve výslužbě a budoucí kandidát na prezidenta účastnil na sklonku éry totalitního režimu kurzu pro zpravodajce, kde cvičili i práci s agenty.

Manželka Eva Pavlová vystoupila s projevem, ve kterém řekla, proč by byl její manžel dobrým prezidentem. „Není manipulovatelný. Obětoval za tuto zemi své i naše pohodlí. Stejně jako on i já jsem se zavázala službě vlasti na celý život. Nestali jsme se vojáky, abychom seděli někde v kanceláři, ale proto, že jsme byli připraveni bránit svoji zem,“ řekla ve svém projevu Eva Pavlová.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Manželka Petra Pavla během projevu

Mezi priority Petra Pavla patří aktivní zahraniční politika, inovativní ekonomika s vyšší přidanou hodnotou, nezávislá a efektivní energetika, vzdělání jako celoživotní proces a zdravé životní prostředí.

Podporu přišla vyjádřit Petru Pavlovi řada známých osobností, například lékař Pavel Pafko, herec Petr Čtvrtníček nebo herec Milan Šteindler.

Petr Pavel (60)

  • Narodil se v Plané u Mariánských Lázní, základní školu absolvoval v Kladně.
  • Dále pokračoval na Vojenském gymnáziu Jana Žižky z Trocnova v Opavě (1975 až 1979) a Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově (1979 až 1983).
  • Od roku 1983 velel výsadkové průzkumné četě v Prostějově, od roku 1985 tamtéž rotě.
  • Po revoluci pracoval pro Vojenské zpravodajství (1991 až 1993).
  • Po dalším kariérním růstu se nakonec stal náčelníkem Generálního štábu Armády ČR (2012 až 2015).
  • V letech 2015 až 2018 byl předsedou Vojenského výboru NATO.
  • Od listopadu 2018 je ve výsluze.

Pavel je podle průzkumů veřejného mínění i podle sázkových kanceláří společně s předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem hlavním favoritem voleb. Zda se do nich přihlásí i bývalý premiér Babiš, ale zatím není jisté. Své rozhodnutí chce oznámit až zřejmě na konci října.

Mezi další potvrzené účastníky voleb patří mimo jiné předseda odborářů Josef Středula, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer nebo podnikatel Karel Janeček.

Reklama

Doporučované