Hlavní obsah

Prezidentská mapa 2023: Jak volili vaši sousedé

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Pohled na výsledky v okrscích ukazuje velkou převahu Petra Pavla.

Reklama

aktualizováno •

Výsledky voleb až na úroveň jednotlivých okrsků. Seznam Zprávy připravily detailní přehled výsledků 2. kola prezidentské volby.

Článek

Jak se volilo ve vaší ulici

Mapa vychází z dat, která publikoval Český statistický úřad. Můžete se v ní zaměřit na místo, které vás zajímá, ať už je to ulice, kde zrovna žijete, nebo vaše rodiště. Stačí mapu přiblížit na vybraný detail.

Přehrávání mapy lze zastavit kliknutím na tlačítko „pauza“. Přiblížením se zobrazí podrobnosti na úrovni jednotlivých okrsků a je možné zobrazit detailně až ulice, kde žijete. Kliknutím na plochu okrsku se zobrazí kompletní výsledky v daném místě a celkové volební zisky všech kandidujících.

Barva okrsků odpovídá tomu, který z kandidátů v něm zvítězil. Velikost bodů odráží počty odevzdaných hlasů v daném místě.

Kliknutím na jméno v legendě se zobrazí výsledky za vybraného kandidáta.

Jak to dopadlo v 1. kole

Výsledky 1. kola prezidentské volby jsme zachytili na úrovni okrsků také. Můžete si je prohlédnout a porovnat s tím, jak dopadlo 2. kolo.

Kde přesně uspěli Petr Pavel a Andrej Babiš

Na první pohled jsou zřejmé velké rozdíly mezi oblastmi Karvinska, Ostravska a severozápadních Čech (Ústí nad Labem, Teplice, Most, Chomutov, Sokolov apod.), kde uspěl Andrej Babiš, a hlavním městem a okolím, kde s převahou uspěl Petr Pavel.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Okrsky, ve kterých vyhrál Petr Pavel.

Druhé kolo prezidentské volby ale zároveň ukazuje, že Petr Pavel oslovil významné skupiny voličů i v místech, kde se jeho velký zisk nečekal. Například ostravští voliči jsou zjevně mnohem pestřejší, než se obyčejně prezentuje. V centru a Slezské Ostravě vyhrál Petr Pavel, stejně jako například v karvinském okrsku 52, kde získal skoro 53 procent hlasů. V Orlové a okolí naopak získal Andrej Babiš obvykle 60 a více procent hlasů.

Foto: Kateřina Mahdalová, Seznam Zprávy

Okrsky, ve kterých vyhrál Andrej Babiš.

Reklama

Doporučované