Hlavní obsah

Rok do prezidentských voleb. Fialu čeká další kolo boje s Babišem

Seznam Zprávy spouštějí prezidentský speciál Na Hrad. Celý rok budeme sledovat kandidáty a veškeré dění týkající se příští hlavy státu.

Reklama

Článek

Ani jeden zatím kandidaturu oficiálně nepotvrdil, přesto už jsou podle sázkových kanceláří favority prezidentské volby. Generál Petr Pavel objíždí republiku na motorce, expremiér Andrej Babiš se k tomu chystá v obytném voze.

A do toho čerstvý premiér Petr Fiala pátrá po kandidátovi, který by se v barvách vládní koalice – nebo alespoň koalice Spolu – zvládl měřit s Babišem.

V interním průzkumu Spolu sice vyšel jako možný Babišův přemožitel právě Petr Pavel, koalice ale není přesvědčená o tom, že by měla podpořit právě jeho. A stále se poohlíží po vlastním člověku.

Prezidentský seriál Na Hrad

Foto: Seznam Zprávy

13. ledna uplynuly čtyři roky od chvíle, kdy jsme se dozvěděli, že do druhého kola prezidentské volby postupují Miloš Zemana a Jiří Drahoš. Do další prezidentské volby zbývá rok. Na Seznam Zprávách proto spouštíme prezidentský speciál Na Hrad, jenž startuje přehlednou grafikou možných kandidátů, které se příští rok vyplatí sledovat. Každý týden v rámci speciálu budeme přinášet zprávy, rozhovory, reportáže i analýzy.

Do prezidentské volby, která rozhodne o nástupci Miloše Zemana, zbývá rok. Spekuluje se zhruba o třicítce kandidátů, většina známých jmen si ale dává s oficiálním startem kampaně na čas.

Jako by se opakoval scénář starý čtyři roky. Na jedné straně politického spektra jde do voleb jeden silný kandidát, na straně druhé tehdejší opozice – dnešní koalice – hledá jeho protiváhu.

A stejně jako tehdy se na jejich straně rojí zástup kandidátů, kteří cílí prakticky na stejné nebo alespoň zčásti podobné voliče. Mluví se o kandidatuře šéfa Senátu Miloše Vystrčila za ODS, jenž to prý probírá doma s manželkou.

Své šance zvažuje také exposlanec Miroslav Kalousek z TOP 09. „Nějak se budu muset rozhodnout do konce zimy,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Úmysl kandidovat jako jedni z mála oznámili i neúspěšní uchazeči z minulé volby – senátoři Pavel Fischer a Marek Hilšer. A podle všech signálů se ke kandidatuře chystá končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová.

Zástupci koalice, kteří zatím vybraného favorita nemají, sledují rostoucí zástup kandidátů z podobného spektra s lehkým znepokojením.

„Ukazuje se, že v části politického spektra, která podporuje naši pětikoaliční vládu, se už objevují různá jména. Aby se nám nakonec nestalo, že tady bude osm skvělých kandidátů, ale žádný z nich nebude mít šanci se dostat do druhého kola,“ obává se premiér Petr Fiala.

A Markéta Pekarová Adamová rovnou prohlásila, že kandidáti by neměli mít jen ambici to zkusit. „Měli by tam jít lidé s vyššími ambicemi,“ řekla Lidovým novinám.

Není vyloučené, že až si koalice „vybere“, bude se snažit vyjednat u ostatních kandidátů, aby se stáhli, případně podpořili stejného kandidáta. „To se ještě ukáže v dalších fázích. Nechci malovat černé scénáře, ale realistický scénář je i to, že do druhého kola se dostanou dva kandidáti z radikálních nebo populistických stran,“ myslí si Fiala.

Konkurent Babiše podporovaný současnou vládou přitom bude v méně výhodné pozici. Voliči mají obecně tendence takzvaně vyvažovat – tedy volit v dalších volbách protiváhu současné vlády.

Prezidentské volby navíc přijdou po roce vládnutí s covidem či rostoucími cenami energií a nepopulárních pokusů o zkrocení státního dluhu. To vše se silným opozičním ANO kandidáta Andreje Babiše v zádech. Babiš se navíc uchází o to, aby ho v prezidentské volbě podpořil odcházející Miloš Zeman.

Reklama

Doporučované