Hlavní obsah

Středula: Nejsem kandidát. Ucházím se o podporu lidí

Foto: Twitter Josefa Středuly

Kandidaturu Josefa Středuly podporuje i současný prezident Miloš Zeman.

Reklama

Uchazeč o Pražský hrad, o kterém se dlouho spekulovalo, oznámil, že začíná sbírat podpisy. Josefa Středulu ke kandidatuře vyzval i současný prezident.

Článek

Předseda odborových svazů Josef Středula oznámil, že začíná sbírat podpisy pro prezidentskou kandidaturu. Zdráhá se ale být označován za prezidentského kandidáta.

A rezervovaný je i v odpovědi na jednoduchou otázku: Chcete být prezidentem? „Chtít nestačí. Prezidentem se stanete volbou ve dvoukolovém hlasování, nebo v prvním kole. Ale je to krok za krokem, jakékoliv mé prohlášení v tom není relevantní,“ říká Středula v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Ohlásil jste kandidaturu…

A víte o tom, že jsem neohlásil kandidaturu? Kandidátem na prezidenta se stává ten, který splní jednu ze tří podmínek. Buďto má podpisy poslanců nebo senátorů, nebo 50 tisíc podpisů. Já neohlašuju kandidaturu, pokud jsem něco udělal, tak jsem se dohodl na tom, že začíná sběr podpisů. Až potom může být kandidatura.

Kdybyste nechtěl být prezidentem, tak řeknete: „Nic nesbírejte.“

A taky se může stát, že nic takového neseberete a můžete být za úplného hlupáka, který se prohlašuje za kandidáta na prezidenta a nemá na to žádné právo. Neohlašuju kandidaturu. Nejsem kandidátem na prezidenta, tím se teprve můžu stát.

Takže správné slovo je, že o kandidaturu usilujete?

Ano. Ono je to tam myslím i popsáno, že se chci ucházet o podporu občanů, abych mohl kandidovat na prezidenta jako občanský kandidát.

Tak se zeptám jinak. Chcete být prezidentem?

Když mi občané dají to právo, budu se o něj ucházet. Ale prezidentem nemůžu být tím, že to ohlásím. Musím uspět ve volbách.

Ano, ale abyste se mohl stát prezident, tak musíte nejdřív chtít.

Chtít nestačí. Prezidentem se stanete volbou ve dvoukolovém hlasování, nebo v prvním kole. Ale je to krok za krokem, jakékoliv mé prohlášení v tom není relevantní.

Chtít je začátek cesty. Chcete být prezidentem?

Ano, chci se ucházet o podporu občanů. A tímto jsem to odstartoval.

Podpisy pro vás začali sbírat Mladí sociální demokraté.

Asi byste měla vědět, že ten pán (Lukáš Ulrych  předseda Mladých sociálních demokratů) je členem odborů, je to odborář tělem i duší. Dokonce členem odborového svazu konfederace.

Nabídli vám své lidské síly, že chtějí sbírat podpisy?

Ano.

Z minulých volebních kampaní vím, že i samotný sběr podpisů je finančně náročný. Vy se na tom finančně podílíte?

Ano, vytištěný papír. Souhlasím, že i ten papír bude něco stát. Ale zatím jsme spolu finanční stránku neřešili, věřím, že se vyřeší. Samozřejmě celá kampaň na prezidenta nebo na člena Parlamentu není a nemůže být zadarmo, ale my jsme teď na samotném počátku a já věřím, že se najdou zájemci, kteří budou ochotni i přispět na takovouto kampaň.

Už se na vás někdo obrátil? V době, kdy se o vaší možné kandidatuře spekulovalo.

Věřím, že se najdou, a těším se na to.

Už to někdo udělal?

Moje rodina už musela, už jim nic jiného nezbylo. Ale prosím, před hodinou jsme se dohodli a vy byste skoro chtěla vědět rozpočet. To je krok za krokem. Občanský kandidát mého ražení opravdu nemá banku, která ho financuje a je mi schopna během hodiny zajistit finance.

Beru vás jako člověka, který přemýšlí hodně dopředu – krok A, krok B…

Ano, přemýšlím dopředu o kroku A i o kroku B. Velmi vážně o tom přemýšlím.

Reklama

Doporučované