Hlavní obsah

Velký průzkum Seznam Zpráv: duely prezidentských kandidátů

Nadpoloviční většina lidí (60 %) si myslí, že Andrej Babiš je lepší kandidát na prezidenta než Danuše Nerudová, a zhruba stejně jich (58 %) tvrdí, že Babiš je lepší než Petr Pavel. Ale pozor, myslí si to jen lidé od 70 výše.

Reklama

Článek

Kandidáti Danuše Nerudová a Petr Pavel jednoznačně vítězí u všech věkových skupin kromě sedmdesátníků a starších. Vyplývá to z posledního průzkumu platformy Výzkumník Seznam, jehož se nyní zúčastnil zatím nejvyšší počet respondentů, konkrétně 1916.

Jaký má být prezident/ka?

Respondenti odpovídali na otázky, jaká by měla být hlava státu, jaké pravomoci by jí odebrali a jaké naopak přidali. Zamýšleli se také například nad tím, kam by se měla Česká republika orientovat.

První část průzkumu je zde:

Ve druhé části nyní představujeme, jací kandidáti jsou lidem momentálně nejblíž. Stále jde o všechny tři favority voleb, tedy Danuši Nerudovou, Petra Pavla a Andreje Babiše.

Respondenti měli seřadit všech devět jmen kandidátů a kandidátek podle svých preferencí - na škále od jedné do devíti s tím, že jednička je ten, koho by nyní volili na prvním místě, a devítka ten, kdo by byl poslední.

Následující grafy ukazují porovnání Andreje Babiše a Patra Pavla podle toho, jak často preferovali jednoho kandidáta oproti druhému, dle věkových skupin.

Ukazuje se, že Petr Pavel vítězí nad Andrejem Babišem ve všech věkových skupinách do 60 let. Od šedesáti let výše už má navrch Andrej Babiš, nejvíce pak u sedmdesátníků.

Úplně stejný vzorec se pak opakuje u Danuše Nerudové, která opět ztrácí jen u vyšších věkových skupin sedmdesátníků a osmdesátníků, u nichž je zase úspěšnější Andrej Babiš.

Závěrečné srovnání možného duelu mezi Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou pak je hodně vyrovnané a ukazuje jednu důležitou věc: Danuše Nerudová má navrch u mladých i u seniorů. U respondentů mezi třiceti a šedesáti lety je poměr naprosto vyrovnaný.

Průzkum zachycuje nálady lidí v listopadu a prosinci 2022. Jak dopadnou volby, může rozhodnout ještě mnoho věcí, třeba to, jaké voliče se ještě podaří kterému z kandidátů aktivizovat.

Výzkum proběhl na platformě Výzkumník Seznam v listopadu a prosinci 2022 a zúčastnilo se ho 1916 respondentů. Respondenti nejsou vybráni jako náhodný reprezentativní vzorek, ale následně jsou výsledky průzkumu naváženy tak, aby jejich soubor jako celek odpovídal základním demografickým ukazatelům za Českou republiku (pohlaví, věk, bydliště). Zároveň jsou výsledky srovnávány a případně dovažovány na již zveřejněné reprezentativní průzkumy relevantních agentur na daná témata.

Výzkumník Seznam

Výzkumník Seznam je výzkumný panel společnosti Seznam. Uživatelé se do něj mohou zaregistrovat a účastnit se průzkumů na různá témata. Do vhodného výzkumu je účastník pozván e-mailem na základě sociodemografických informací, které o sobě poskytl (pohlaví, věk, vzdělání, pracovní postavení, kraj, velikost obce). Veškeré výsledky jsou však anonymní a nejsou spojovány s konkrétní osobou.

Chcete nám pomoci zjišťovat informace? Podívejte se do Výzkumníka Seznam.

Reklama

Doporučované