Hlavní obsah

Nepusťte Rohanovou k volbám, žádají správní soud senátoři kolem Hilšera

Foto: Archiv Denisy Rohanové

Denisa Rohanová

Reklama

aktualizováno •

K Nejvyššímu správnímu soudu doputovalo 13 stížností souvisejících s registrací do prezidentské volby. Na verdikt Ministerstva vnitra si stěžují odmítnutí kandidáti, ale například i skupina senátorů.

Článek

Resort vnitra minulý pátek rozhodl, že do prezidentské volby zaregistruje devět z 21 uchazečů o Hrad. Ti zbylí se mohli odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Po 16. hodině, kdy vypršela lhůta pro podání stížnosti, bylo v databázi soudu zaevidováno 13 podnětů. Během podvečera pak tiskový odbor soudu sdělil podrobnosti.

„Pět návrhů pochází od kandidátů, jejichž registraci Ministerstvo vnitra odmítlo,“ stojí v tiskové zprávě soudu. Jedná se o Karla Diviše, Karla Janečka, Romana Hladíka, Pavla Zítka a Libora Hrančíka.

Podnikatel Diviš odvolání avizoval už v úterý. Ke splnění podmínky 50 tisíc podpisů občanů mu jich podle ministerstva chybělo 116. 

Ve středu ráno se pak osobně do Brna, kde NSS sídlí, vypravil miliardář a matematik Karel Janeček. Jemu chyběly ke splnění podmínek necelé dva tisíce podpisů.

Přezkoumání žádá i dezinformátor Pavel Zítko, který podle vnitra odevzdal jen přes 15 tisíc podpisů. Už v pátek své přívržence vyzval, aby mu přispěli na právníky.

Překvapením pak v oznámení soudu je, že se proti kandidatuře Denisy Rohanové ozvali senátoři, kteří podepsali kandidaturu Marka Hilšera.

Rohanová se opírá o podpisy poslanců, kteří už zákonodárci rok nejsou, protože loni na podzim mandát neobhájili, případně nekandidovali. Prezidentská volba navíc v té době ještě nebyla vyhlášena.

„Podali jsme to proto, že je to podle nás nesmysl. Takhle by někdo mohl sesbírat podpisy pro kandidaturu, která bude třeba až za padesát let,“ uvedl Michael Canov, jeden ze senátorů, kteří podepsali Hilšerovu kandidaturu a nyní se připojili i k napadení kandidatury Denisy Rohanové.

Postup ministerstva nastolil otázku, odkdy je možné podávat přihlášky například do volby hlavy státu v roce 2028. „Nebudeme to komentovat,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Miliardář Tomáš Březina naopak už v pondělí večer oznámil, že se k NSS odvolávat nebude, i když by podle svých slov „bezpečně uspěl“ a mohl pokračovat v kampani.

Soud má nyní 15 dní na rozhodnutí. Na NSS se mohli obracet i další nezaregistrovaní kandidáti, případně navrhující poslanci a senátoři či navrhující občané. Zákon také dává stejnému okruhu navrhovatelů možnost zpochybnit úspěšnou registraci jiného kandidáta.

AKTUALIZACE: Rozšířili jsme celý text o detaily stížností.

Reklama

Doporučované