Hlavní obsah

Janečkovu stížnost zamítněte, napsalo vnitro Ústavnímu soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podnikatel a vyřazený prezidentský kandidát Karel Janeček.

Reklama

Ústavní soud by měl v nejbližší době rozhodnout o stížnostech Karla Janečka a Denisy Rohanové. Podali je, protože byli vyřazeni z kandidatury na prezidenta.

Článek

Ministerstvo vnitra navrhlo Ústavnímu soudu, aby zamítl stížnost, kterou podal kvůli kandidatuře na prezidenta podnikatel Karel Janeček.

Na tento soud se Janeček obrátil kvůli tomu, že mu nejprve vnitro neuznalo část podpisů od jeho podporovatelů. A následně podnikatel neuspěl se stížností ani u Nejvyššího správního soudu. Janeček ale nadále trvá na tom, že má dostatek platných podpisů k tomu, aby se prezidentské volby mohl zúčastnit.

Stížnost, kterou podal k Ústavnímu soudu, by však měla být podle vnitra zamítnuta. Informaci České televize potvrdila ČTK mluvčí ministerstva Klára Dlubalová.

Náměstek ministra vnitra Petr Vokáč ve čtvrtek České televizi řekl, že vnitro je připraveno i na situaci, kdy by soud uchazeče do volby připustil. „Nelze předjímat, jakým způsobem Ústavní soud rozhodne,“ dodal náměstek. První kolo prezidentských voleb se bude konat 13. a 14. ledna příštího roku.

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský už v polovině prosince ČTK řekl, že soud udělá vše pro to, aby o případných stížnostech nezaregistrovaných kandidátů na prezidenta rozhodl včas, tedy ještě před lednovými volbami, i když není vázán žádnými lhůtami.

„Učiníme vše pro to, aby se mohlo konat jak první, tak posléze druhé kolo prezidentské volby v řádném termínu,“ řekl Rychetský.

Na Ústavní soud se vedle Janečka obrátila také Denisa Rohanová. U ní problém spočíval v tom, že ji podpořili výhradně členové bývalé Sněmovny, a to ještě v roce 2021, před vyhlášením nadcházejících prezidentských voleb.

Končící poslanci či senátoři podle Nejvyššího správního soudu nemohou takto „natáhnout“ svůj politický vliv daleko za konec mandátu.

Rozhovory s prezidentskými kandidáty

Jací by byli prezidenti? Co je jejich priorita? A čím chtějí přesvědčit voliče, že právě oni jsou nejvhodnějšími kandidáty? Na tyto otázky odpoví rozhovor s uchazeči o Hrad, který na Seznam Zprávách postupně přinášíme v průběhu předvolební kampaně.

Reklama

Doporučované