Hlavní obsah

Volby pro „zpovykané“ Pražany: Dokončené okruhy, metro D a záchytná parkoviště

O dopravě debatovali kandidáti na primátora i v pořadu V centru, který vysílala Televize Seznam.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

V projektu Volební lavička sdělovali své priority, jak vyřešit kritizovanou dopravu ve městě, kandidáti na primátora Prahy.

Článek

Nejvážnějším problémem Prahy je doprava.

A to nejen pro voliče, kteří situaci v dopravě nahlas kritizují, až je odcházející primátorka označila za „zpovykané“, ale také pro hlavní kandidáty na primátorské křeslo.

Vyplývá to z výpovědí, které o svých prioritách pro nejbližší čtyři roky sdělili výzkumníkům a studentům z institutu CERGE-EI (Univerzity Karlovy a Akademie věd) a jejich projektu Volebnilavicka.cz.

Jedním z hlavních bodů, jak plyne z ankety, je pro většinu kandidátů dostavba vnitřního i vnějšího silničního okruhu.

Poslední významnou dokončenou dopravní stavbou v Praze je tunel Blanka, který se pro řidiče otevřel v září 2015. Stále ale chybí důležitá severovýchodní část městského okruhu, která by spojila Pelc-Tyrolku v Troji u výjezdu z tunelu Blanka a Štěrboholskou radiálu.

Důležitá je ale i dostavba vnějšího okruhu, kterou má sice v gesci stát, ale Praha bude o výsledné podobě spolurozhodovat. Zatím chybí východní část kolem Běchovic a téměř třicetikilometrový úsek na severu.

Dalším tématem je ale i zahájení stavby metra D nebo změna systému parkování.

Co slibují kandidáti na primátora Prahy v oblasti dopravy

Bohuslav Svoboda, ODS

Hlavní prioritou bývalého primátora hlavního města je dokončení pražského i městského okruhu. Zjednodušit chce ale Pražanům i parkování. ODS proto navrhne celoměstskou parkovací zónu, která by umožnila řidičům zaparkovat všude mimo historického centra. Svoboda chce urychlit výstavbu metra D a přípravu prodloužení tras A a C.

Jakub Landovský, ČSSD

Kandidát na primátora za ČSSD chce prosadit pro obyvatele Prahy MHD zdarma. Zaměřit se hodlá i na budování záchytných parkovišť.

Jan Čižinský, Praha sobě

Přednostně plánuje nasměrovat finance do menších investic, např. dobudování mostů a lávek a opravy těch stávajících. Starosta Prahy 7 se zasadí o dostavbu pražských okruhů a propojení systému záchytných parkovišť s MHD.

Jiří Pospíšil, TOP 09 a STAN

Investičními prioritami jsou pro něj výstavba metra D, dobudování vnitřního a vnějšího okruhu a opravy mostů a silnic. Pospíšil chce zavést také jednotné parkování pro celou prahu a systém P+R parkovišť na okraji metropole. Chce vybudovat železniční trať Praha-Kladno a propojení hlavního a Masarykova nádraží.

Petr Stuchlík, ANO

Kandidát na primátora v barvách ANO hodlá zahájit stavbu metra D, dostavět městský okruh a dobudovat všechny tramvajové trasy schválené podle plánu rozvoje MHD. Stuchlík plánuje zavést nový systém placeného parkování a všechny trasy metra chce pokrýt mobilním signálem.

Zdeněk Hřib, Piráti

Hlavním bodem je pro lídra Pirátů zahájení stavby metra D a dalších tramvajových tratí. Hřib hodlá najít řešení vnitřního městského okruhu a vnějšího dálničního okruhu. Důležitá je pro něj i stavba tratě do Kladna se zastávkou na letišti a P+R parkovišť na okraji Prahy.

Reklama

Související témata:
Pavel Landovský

Doporučované