Hlavní obsah

Slovenským prezidentem bude Korčok, nebo Pellegrini. Co mají za sebou?

Foto: Koláž Seznam Zprávy/facebookové stránky prezidentských kandidátů

Peter Pellegrini (vlevo) a Ivan Korčok, dva postupující do druhého kola prezidentských voleb na Slovensku.

Reklama

Zuzanu Čaputovou nahradí na postu hlavy státu buď zkušený diplomat Ivan Korčok, nebo Peter Pellegrini, spojenec současného premiéra Roberta Fica. O vítězi voliči na Slovensku rozhodnou ve druhém kole 6. dubna.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Předpovědi sociologů se naplnily. Voliči na Slovensku poslali do druhého kola prezidentských voleb dva rodáky z Banské Bystrice.

Mírným překvapením je vítězství někdejšího šéfa diplomacie Ivana Korčoka, jehož předvolební průzkumy řadily spíše na druhou příčku. Místo toho v prvním kole vyhrál, získal 42,5 procenta hlasů. Spolu s ním se bude za dva týdny o přízeň voličů ucházet současný předseda parlamentu a šéf vládní strany Hlas Peter Pellegrini, který dostal 37 procent hlasů.

Jak dopadlo první kolo slovenských prezidentských voleb

PořadíJménoPodíl platných hlasů (v %)Počet platných hlasů
1. Ivan Korčok 42,51 958 393
2.Peter Pellegrini37,02834 718
3.Štefan Harabin11,73264 579
4.Krisztián Forró2,9065 588
5.Igor Matovič2,1849 201
6.Ján Kubiš2,0345 957
7.Patrik Dubovský0,7116 107
8.Marian Kotleba0,5612 771
9.Milan Náhlik0,133 111

Zdroj: Slovenský statistický úřad

Oba politici se naposledy tváří v tvář střetli ve středu v předvolební superdebatě. V té se lídr Hlasu - partaje, která pomohla Robertu Ficovi v návratu k moci a dnes je součástí jeho vládní koalice - snažil prezentovat jako nadstranický kandidát. Tedy ani z vlády, ani z opozice.

Korčok se proti vládě vymezoval. Proti některým krokům kabinetu je podle něj nutné se postavit. A svou rétoriku ještě vyostřil v projevu po vyhraném prvním kole, kdy požádal o hlasy i voliče vládních stran. (Volební noc jsme online sledovali zde.)

„Chci mluvit k desítkám tisíc voličů vládní koalice, kteří nesouhlasí s proměnou Slovenska, nesouhlasí s útoky na veřejnoprávní televizi, se zásahy do justice, s agresivitou a vulgárností, která se ve slovenské politice znovu projevuje. Věřím, že s tím nesouhlasí ani voliči vládní koalice, že se s tím nemohou ztotožnit, když vidí tu vulgárnost. Že nesouhlasí ani s tím, kam slovenská vláda táhne Slovensko v zahraniční politice, jak pálíme mosty, urážíme naše nejbližší sousedy.“

Pellegrini pro změnu označil Korčoka za toho, komu neleží na srdci národní zájmy Slovenska, kdo poklonkuje Západu, podporuje válku a vydal by se ve stopách Zuzany Čaputové. „Většina Slováků nechce prezidenta, který bude okamžitě v konfliktu s vládou Slovenské republiky,“ dodal.

Projděte si životopisy obou finalistů prezidentských voleb.

Reklama

Doporučované