Hlavní obsah

Volební komise při volbách opakovaly chybu jako minule. Přednostní hlasy byly spočítány špatně

Volební komise chybovaly při sčítání hlasů.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

V desítkách okrsků komise automaticky přidělovaly preferenční hlasy prvním dvěma kandidátům, i když voliči nikoho na lístku nezakroužkovali.

Článek

Rok a půl poté, co Nejvyšší správní soud dospěl k tomu, že volby (tehdy sněmovní) byly při sčítání ovlivněny, se při volbách do Evropského parlamentu opakovaly stejné chyby.

V řadě okrsků se opět špatně počítaly preferenční hlasy. Komise je totiž započítávaly, i když voliči na lístku nikoho nezakroužkovali. Přidělily je prostě prvním dvěma jménům na kandidátce.

Chyb se zřejmě dopustily desítky volebních komisí. I přesto, že jejich členové museli povinně projít školením Českého statistického úřadu.

Jedním z takových případů je obec Kamenné Žehrovice na Kladensku. Jitka Slámová, která tu seděla ve volební komisi, potvrdila, že automaticky – když volič nikoho na volebním lístku nezakroužkoval – přidali preferenční hlasy prvním dvěma kandidátům.

„Byť nebyli zakroužkováni, stejně by to ti kandidáti dostali, ale zakroužkováni nebyli,“ řekla Seznamu Jitka Slámová.

Na další otázku Seznamu, že v takovém případě neměli preferenční hlas přičíst nikomu, odpověděla: „Já abych vám řekla pravdu, tak už teď nevím.“

Jak udělat volby férové? Video: Václav Dolejší, Seznam Zprávy

Chyby při sčítání hlasů se ale objevily i jinde. Například v některých okrscích v Praze, Brně, Děčíně, Plzni nebo Novém Jíčíně.

Na pochybení některých volebních komisí narazil ústecký komunální politik Lukáš Blažej (Piráti), který právě už před rokem a půl výsledky voleb detailně monitoroval. Tehdy zpracoval analýzu, v níž uváděl, že špatně byly přiděleny desítky tisíc preferenčních hlasů.

Tentokrát je počet chyb, který odhalil, menší. Přišel na ně tak, že počítal počet preferenčních hlasů zveřejněných výsledků voleb do Evropského parlamentu.

Oproti volbám do Poslanecké sněmovny z podzimu 2017 je kandidátů méně, takže rozdíly mezi nově zvolenými europoslanci jsou větší. A k přeskočení jiného kandidáta jsou potřeba často stovky nebo tisíce preferenčních hlasů.

Přes objevené chyby proto nejspíš těžko očekávat, že by chyby mohly přinést nějakou dodatečnou změnu ve výsledku voleb jako ve zmíněném roce 2017, kdy kvůli chybnému spočítání preferenčních hlasů musel Petr Bendl z ODS přenechat mandát Martinu Kupkovi (jeho jméno bylo vytištěno na druhé straně lístku a v řadě komisí to přehlédli).

„Půjde o desítky případů, což je o něco méně než při volbách do Poslanecké sněmovny,“ řekl Seznamu Lukáš Blažej. „Pokud nedojde k systémovým změnám, budou se tyto chyby opakovat a při větším množství kandidátů povedou k chybnému rozdělení mandátů,“ doplnil.

Podle Blažeje se stala chyba třeba v Novém Jičíně, kde objevil možné chyby v okrsku číslo 16. Nejspíše špatně sečtené preferenční hlasy jsou u hnutí ANO, Pirátů a lidovců.

„Já o tom nevím, podle mě to je nesmysl,“ řekla vedoucí odboru správních činností Zdenka Pechová. Kontakt na konkrétní členy komise v okrsku číslo 16 ale Seznamu nedala.

Politolog Tomáš Lebeda z Univerzity Palackého v Olomouci je uznávaný expert na volební systémy. V minulosti již zkoumal se svým týmem výsledky několika voleb a našel mnoho chyb. Nejčastěji jde o omyly, občas i úmysl. Ministerstvu vnitra již loni na jaře navrhl padesát změn v legislativě.

To, že komise opět chybovaly, ho překvapilo. „Je to zarážející, že znovu k takovým chybám došlo,“ prohlásil Lebeda.

Zástupci Ministerstva vnitra na dotazy neodpověděli. Jen řekli, ať se Seznam obrátí na Český statitický úřad. Jeho mluvčí Jan Cieslar uvedl, že o problému vědí.

„V případě nízké volební účasti či v případě menší obce se nemuselo vůbec jednat o chybu. V jiných případech mohla případná chyba nastat například rozdělením komise do několika skupin – v rozporu s pokyny, které vyhodnocovaly přednostní hlasy na hlasovacích lístcích jednotlivých stran. Někteří členové komise tak postupovali patrně správně a někteří zřejmě chybně,“ uvedl Cieslar.

Zároveň připomněl, že jsou členové okrskových volebních komisí před volbami řádně proškoleni.

Proč se zavřela voda nad zprávou o volebních podvodech.Video: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Při volbách se ale objevily i jiné problémy. Ve středočeské obci Třebestovice komise při sčítání hlasů zjistila, že má ve volební urně o čtyři lístky více, než vydala obálek. Těch bylo celkem 175. Jak se to stalo, komise neví, ale do hlasování byly započteny všechny hlasy.

„Počet platných hlasů byl vyšší než počet odevzdaných úředních obálek a nešlo již identifikovat, o které čtyři hlasovací lístky se jedná. Komise si je vědoma, že pochybila. Dle Českého statistického úřadu se jedná o propustitelnou chybu,“ uvedla starostka Třebestovic Jitka Váňová.

Podobný problém řešili také v jednom okrsku v Děčíně. Tam podle jedné z členek komise nejspíše došlo k tomu, že dva voliči hodili do urny dva volební lístky. „Asi se jim přilepily k sobě,“ uvedla komisařka.

Reklama

Doporučované