Hlavní obsah

Volejbalisté věděli, že jim záhadně mizí peníze. Nic neudělali a účetní prosázel 20 milionů

 

Reklama

Víc jak půl roku trvalo, než volejbalový svaz zjistil, proč mu chybí miliony. Účetní je posílal rovnou na konta sázkařských firem. Měli jsme zasáhnout dřív, kritizují členové svazu.

Článek

Psal se červenec předloňského roku a z účtu Českého volejbalového svazu odešlo 160 tisíc korun. V doprovodných dokumentech stálo, že je to platba za pronájem sportovní haly v Liberci. Ve skutečnosti peníze odešly rovnou na účet loterijní firmy Sazka Bet.

A poslal je tam tajně účetní volejbalového svazu. Od léta ho stíhá policie pro zpronevěru: Postupně totiž ze svazového účtu vysál zhruba 20 milionů.

Seznam Zprávy nyní zjistily další podrobnosti téhle obří zpronevěry. Především – volejbalisté déle než rok věděli, že jim záhadně chybějí peníze. A od srpna roku 2015 členové kontrolních komisí upozorňovali, že je potřeba situaci rychle řešit. Protože se v té době nemohli dopočítat už 14 milionů.

Než se však rozjelo pořádné vyšetřování, uplynuly další měsíce. A účetní – vystudovaný ekonom, který propadl gamblerství – mezitím stačil prohrát další peníze.

„Pokud by se udělala správná opatření, tak se bývalo zabránilo následným škodám,“ myslí si Jindřich Neumann, člen hospodářského výboru.

Takže kde jsou ty peníze?

Že hospodaření svazu padá do červených čísel, začali volejbalisté zjišťovat koncem roku 2014. Nikdo nevěděl proč, ale najednou zkrátka svaz neměl na placení faktur. O osm měsíců později už začala být situace vyhrocená - právě tehdy hospodářská komise vyhlásila, že je nutné zjistit, co se to vlastně děje.

Účetně byl svaz v plusu 44 milionů. Přitom fakticky měl v bance jen 14 milionů a další čtvrtmilion v hotovosti v pokladně. Komise se také podivila, jak je možné, že svaz neplatí včas dodavatelům a musí si na provoz půjčovat.

„Komise v této souvislosti vyjadřuje určité pochybnosti o tom, jestli účetnictví k 30. červnu 2015 podává věcný a poctivý obraz skutečnosti, je úplné, nestranné a zobrazuje podstatu a ekonomickou realitu,“ stojí v zápisu z jednání.

Další dokumenty ukazují, že se problém s financemi otvíral na dalších zasedáních vedení svazu v průběhu podzimu 2015. Nic konkrétního ohledně osudu peněz nepřinesly. Nicméně jeden z členů vedení se alespoň ponořil do účetnictví a zjistil, že je v hrozném stavu. A začal postupně dávat dohromady, kde může být problém.

Předseda: Dávali i špatné informace

Předseda svazu Zdeněk Haník dnes říká, že se pachatel nedal zjistit dřív. Mimo jiné i proto, že kontrolní orgány od začátku podezíraly bývalého místopředsedu pro ekonomiku - s tím, že on je zodpovědný za chaos v hospodaření. Na to, že může jít o zločin účetního, nikdo nepomyslel. „Dostával jsem chybné informace,“ vysvětluje Haník, proč nezasáhl dřív.

Že volejbalisté celou dobu netušili, kam se peníze ztrácejí, dokládá zápis z prosincového zasedání správní rady, tedy nejužšího vedení. Předseda Haník tam přiznal, že hospodaření svazu je špatné, ale že „v žádném případě nedošlo ke zpronevěření finančních prostředků“.

To bylo v době, kdy svaz marně hledal ne 14, ale dokonce už 16 milionů. A kdy na účtu marketingové firmy Volejbal 2011 bylo pouze 500 korun. Někteří členové hospodářské komise si tehdy postěžovali, že si nemohli prostudovat ekonomiku svazu – nedostali totiž všechny podklady. Začaly dokonce padat slova o tom, že volejbalový svaz je fakticky v bankrotu.

Ze svazu to nešlo, tak účetní okradl firmu

Trestní oznámení podává svaz nakonec až 1. dubna. Sám v něm přiznává, že účetní odčerpával peníze až do února 2016. To znamená i v době, kdy byl už odstavený od možnosti spravovat svazový účet. Ale stále mohl několik měsíců ovládat konto marketingové firmy Volejbal 2011. Právě z jejích peněz stihl ještě prosázet dalších 1,8 milionu – než ho svaz definitivně usvědčil a poslal na něj policii.

Že volejbalisté odhalili účetního skutečně až po půl roce, kdy začali intenzivně debatovat o chybějících penězích, dokládá i text trestního oznámení. Právníci svazu v něm píší, že je to 14 dnů, co na účetního volejbaloví činovníci uhodili, ať jednu z podezřelých plateb rovnou na účet sázkařské společnosti vysvětlí.

Účetní to nedokázal. A advokáti také konstatují, že „rozsah neoprávněných plateb byl zjištěn až v posledních dnech“.

„Zásadní chyba byla v tom, že se ty věci neřešily včas,“ myslí si člen hospodářské komise Neumann a dává příklad ze své firmy: Kdyby prý zjistil, že jí mizí peníze, pohroužil by se společně s auditory do účetnictví a brzy by našel příčinu. Svaz to ale podle Neumanna neudělal a snažil se problém zahladit. Tak, aby nic nevyšlo na povrch.

„Já neselhal, to naši kontroloři"

Předseda Haník oponuje, že dřív nešlo důvod mizení peněz zjistit. Tvrdí, že zodpovědnost za zpronevěru nepadá ani na něj, ani na jeho bývalého místopředsedu pro ekonomiku, který po propuknutí skandálu přišel na nátlak dalších členů vedení svazu o zbylé funkce.

Podle Haníka selhala právě hospodářská komise, která ho dnes kritizuje - měla prý jít sama do účetnictví a peníze dohledat. Dokládá to přitom interními předpisy, které říkají, kdo a co má ve svazu na starosti.

„Já jako předseda mám nepřímou manažerskou odpovědnost za všechno. Ale odhalit to měly kontrolní orgány, které tady máme," říká Haník.

Člen komise Neumann ale namítá, že to je absurdní argument: Hospodářská komise podle něj ani nedostávala od svazu všechny dokumenty, které potřebovala k práci. A navíc je nemožné, aby sama prošla tisíce a tisíce faktur a dalších účetních dokladů. Navíc v situaci, kdy z vedení svazu po celou dobu zní, že se vlastně nic moc neděje.

...a teď ještě hrozí pokuta od státu

Problémy volejbalu s penězi i se stíháním někdejšího účetního přišly ve chvíli, která je pro svaz velmi nepříjemná. Kontrola Ministerstva financí našla už dříve mnohamilionové nesrovnalosti - v tom, jak svaz hospodařil se státními dotacemi, i v systému zadávání veřejných zakázek.

Svazu reálně hrozí, že bude muset státní peníze vrátit a navrch ještě zaplatit vysokou pokutu. V jednom bodě dokonce kontroloři konstatovali, že mohlo dojít k dotačnímu podvodu. To když svaz dostal dotaci, najaté firmě zaplatil jen část peněz a zbytek si nechal.

Předseda Haník se závěry kontroly nesouhlasí a svaz je podle něj připravený se kvůli případné pokutě soudit.

Reklama

Související témata:

Doporučované