Hlavní obsah

Volit z auta nebo přes známého. Hamáček popsal plán na volby z karantény

Ministr vnitra Jan Hamáček k volebnímu zákonu a hlasování lidí v karanténě.Video: Youtube/Ministerstvo vnitra, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Parlamentní strany jednaly o možnostech hlasování v nadcházejících volbách pro občany v nařízené karanténě. Ministerstvo vnitra vypracovalo spolu s epidemiology čtyři možnosti, partaje se k nim mají vyjádřit do 4. srpna.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček představil varianty, jak by na podzim mohli volit lidé v karanténě. První možností jsou „drive-in volební místnosti“. Zjednodušeně řečeno volba z okénka automobilu. Volilo by se několik dní před klasickým hlasováním ve volebních místnostech, aby byla jistota, že na hlasovacích lístcích nezůstane virus.

Druhou možností je zavedení zvláštních volebních okrsků, například v domovech důchodců, které budou celé v karanténě.

Třetí možností jsou „proxy volby“, tedy hlasování prostřednictvím zástupce. Toho si vybere sám volič v karanténě. Poslední variantou má být výjezd speciální volební komise vybavené ochrannými prostředky do bydliště voliče.

„Týká se to pouze těch občanů ČR, kteří mají vyhotoveno individualizované rozhodnutí o uvalení karantény,“ řekl Hamáček s tím, že se v tuto chvíli jedná asi o tři a půl tisíce lidí.

Nejdiskutabilnější bude podle něj možnost zvolit si zástupce, který by za voliče v karanténě mohl lístek do urny vhodit. Tento model používají v Británii, Nizozemsku, ve Francii či v Chorvatsku.

Podle Hamáčkova náměstka Petra Mlsny je možnost zmocnění zástupce u voleb v souladu s ústavou a je zajištěna několika kroky, kdy jsou data o zmocněncích a zmocnitelích opakovaně ověřována.

Nyní je na politických stranách, aby jednotlivé varianty posoudily. Čas mají do 4. srpna. Podle Hamáčka by bylo ideální zkombinovat všechny čtyři možnosti. „Mojí ambicí je, aby výsledkem té debaty byl konsenzus. Pokud 5. srpna dojdeme k dohodě, tak ten text může být 17. srpna poslán do Poslanecké sněmovny,“ dodal Hamáček.

Opoziční ODS, Piráti, lidovci, TOP 09 a STAN po jednání s Hamáčkem uvedli, že se ke konkrétním návrhům teprve vyjádří. „Určitě podpoříme volební místnosti drive-in,“ nastínil místopředseda ODS Martin Kupka.

Piráti podle předsedy Ivana Bartoše podpoří například volbu z auta nebo speciální volební komise pro domovy seniorů a další sociální zařízení. Bartoš ale zároveň připomněl, že na vládě leží opoziční návrh na korespondenční hlasování, jenž byl původně připraven pro prezidentské a evropské volby. „Tato vláda dokonce má korespondenční volby v programu,“ řekl Bartoš.

Korespondenční volba se nestihne

Česká republika je jednou z posledních evropských zemí, kde není možné hlasovat korespondenčně. Hamáček ale v úterý zopakoval, že zavést legislativně korespondenční volbu není možné do nadcházejících voleb stihnout. Riziko nákazy navíc podle Hamáčka s korespondenční volbou nezaniká.

„Polský Sejm přijal zákon o korespondenční volbě prezidenta v reakci na covid-19 již v květnu, korespondenční volby proběhly kvůli koronaviru také v Maďarsku a v Jižní Koreji,“ namítá poslanec Vojtěch Pikal (Piráti).

Hamáček v neděli řekl, že bez úpravy zákona není možné, aby v říjnových krajských a senátních volbách směli hlasovat i lidé v karanténě kvůli koronaviru. Podle kritiků volební zákon nepočítá s tím, že mohou být v karanténě celá města nebo okresy.

V úterý se dopisem obrátilo na Hamáčka Sdružení místních samospráv ČR (SMS), které zastupuje asi třetinu českých obcí. Podle předsedy SMS Stanislava Polčáka obce dokážou volby zorganizovat, potřebují k tomu od státu pouze uhrazení zvýšených nákladů za ochranné pomůcky, dezinfekce a značení dvoumetrového odstupu. Hlasování často probíhá ve školních budovách, ve kterých podle SMS mají obce velkou zkušenost s dodržováním hygienických opatření.

Volby do krajských zastupitelstev se uskuteční 2. a 3. října společně s prvním kolem voleb do třetiny Senátu. Hamáček vyloučil, že by kvůli epidemii koronaviru počítal se zákonným odkladem voleb.

Pravidlo, podle kterého nemohou ve volbách hlasovat lidé umístění v karanténě kvůli možné nákaze přenosnou nemocí, platí pro krajské volby od roku 2000 a pro senátní od roku 1995.

Reklama

Související témata:

Doporučované