Hlavní obsah

Vrah zasadil ženě sto ran. Soud ho poslal na třicet let do vězení

Foto: Seznam Zprávy

Obětí činu se stali 89letý muž a 44letá žena.

Reklama

Krajský soud v Brně poslal Antonína Štauberta na výjimečných 30 let do vězení za dvojnásobnou vraždu v Břeclavi.

Článek

Štaubert tvrdí, že je nevinný, vraždil prý někdo jiný. Podle obhajoby krajský soud nevyslechl některé potenciální svědky, dokazování tak bylo nedostatečné. Rozsudek není pravomocný.

Státní zástupce se vzdal práva na odvolání, navrhoval 25 až 30 let vězení. Uložený trest je výjimečný, hned po doživotí nejpřísnější, jaký právní řád umožňuje. Štaubertovi podle verdiktu přitížil způsob provedení činu i nulová sebereflexe.

Štaubert podle obžaloby v rodinném domě v Břeclavi vraždil v noci na 6. srpna 2019. Obětí činu se stali 89letý muž a 44letá žena. Pachatel zasadil muži desítky bodných a řezných ran, ženě téměř stovku.

Policisté se domnívají, že Štaubert, který se s oběťmi krátce znal, přišel do domu krást. Majitel jej překvapil, a tak zabil nejprve jeho, poté i spolubydlící ženu. Z domu si odnesl několik tisíc korun a nějaké šperky.

„Vraždil v podstatě pro pár korun, o to je to celé smutnější,“ řekl dnes v závěrečné řeči státní zástupce Petr Bejšovec.

Nelogická obhajoba

Nezaměstnaný Štaubert, který chodí s pomocí berle, už dříve vypověděl, že na místo vraždy přišel večer opilý na pozvání majitele. Hned když vstoupil, dostal ránu do hlavy a spadl ze schodů do sklepa. Ztratil vědomí, a když se probral, uviděl mrtvého majitele, poté našel v ložnici i zavražděnou ženu. Zpanikařil a utekl, policii nevolal. Bál se, že mu nikdo neuvěří, že je nevinen. „Víte, jaké to je probudit se vedle mrtvoly?“ ptal se dnes emotivně soudního senátu.

Podle soudce Michala Zámečníka je Štaubertova obhajoba nelogická. Kdyby vraždil někdo jiný, nejspíš by zabil také Štauberta jako nepohodlného svědka. Zámečník poukázal také na chování Štauberta na místě činu. Každý normálně uvažující člověk by zavolal záchranku a policii, uvedl soudce. Štaubert ale dům prohledal, vzal i vražedné zbraně a odjel pryč.

Policii zalarmoval druhý den odpoledne syn jedné z obětí. Kriminalisté na místě zajistili daktyloskopické i biologické stopy, o pomoc požádali případné svědky z řad veřejnosti, pracovali také se záznamy z městských kamer.

Když vyšetřovatelé později oslovili Štauberta, dobrovolně se dostavil na policii. Jako podezřelý se k činu přiznal. Později ale vinu popřel a stěžoval si na předešlý nátlak kriminalistů. Čin popíral i dnes, kdy soud vyslechl jeho manželku a spoluvězně z vazební cely. Obě výpovědi svědčily proti Štaubertovi, který by měl také nahradit újmu pozůstalým, a to v řádu milionů korun.

Reklama

Doporučované