Hlavní obsah

Vrátí se kuřáci do hospod? Možná překvapí, co si o tom myslí hostinští

Za co byste vyměnili návrat kuřáků? ptali jsme se hostinských.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Většina hostinských by ráda měla kuřáky zpátky ve svém podniku. Ale co kdyby kvůli nim měli přestat podávat jídlo?

Článek

Je to téměř rok, co v hospodách a restauracích platí úplný zákaz kouření a na programu Sněmovny je návrh, jak striktní stop pro kuřáky zmírnit.

Návrh novely, o níž se má jednat, pracuje s tím, že by si hospodští mohli zvolit, zda kuřáky do svých podniků pustí. Avšak pod podmínkou, že kvůli tomu přestanou nabízet jídlo, nebo v hospodách a restauracích zřídí odvětrané kuřárny, kde by se neobsluhovalo.

Ukazuje se, že většina by se za takových podmínek kuřáků raději vzdala.

„Bohužel náš prostor je příliš malý na to, abychom kuřárnu postavili,“ řekl Seznamu Simon Balonek, majitel jedné z pražských restaurací.

Také majitelka kladenské hospody Monika Tůmová o kuřárně neuvažuje. „Myslím si, že investice do kuřárny jsou obrovské. Kdoví, co se za měsíc a půl zase vymyslí nového,“ uvedla.

A další pražský restauratér na otázku „Kuřáci, nebo jídlo?“ ani moc nepromýšlí odpověď. „Za jídlo bych to nevyměnil,“ říká.

Seznam s podobným dotazem vyrazil za dalšími majiteli hospod a restaurací v Praze, středních Čechách a na Ostravsku.

Jejich reakce si můžete poslechnout v úvodním videu u tohoto článku.

Zřízení uzavřených a dobře odvětraných boxů pro kouřící hosty a zmírnění zákona odmítají i lékaři.

Ti zkraje týdne přinesli statistiku, podle níž za prvních pět měsíců zákazu kouření v restauracích ubylo v nemocnicích pacientů s nemocemi, které kouření způsobuje.

„Pokud jde o kuřárny, budou tam dveře, kterými lidé budou vcházet a zase vycházet, a kouř se dostane mimo ten prostor,“ řekla například Eva Králíková, lékařka ze Společnosti pro léčbu závislosti na tabáku.

Video: Rozhovor s profesorkou Králíkovou

Rozhovor s profesorkou Evou Králíkovou.Video: Seznam Zprávy

Naopak Asociace hotelů a restaurací novelu zmírňující zákaz kouření podporuje.

„Domníváme se, že pokud bude kuřákům vymezený nějaký prostor, nemůže to nikomu nijak zvlášť uškodit a bude to rozhodně lepší, než aby kuřáci stáli na ulicích,“ říká prezident asociace Václav Stárek.

Reklama

Související témata:

Doporučované