Hlavní obsah

Vražda novináře a jeho snoubenky: Co přesně víme a co jsou jen dohady?

Večerní zprávy, 1. 3. 2018.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hlavní zpravodajská relace Televize Seznam ze čtvrtka 1. března 2018.

Článek

Policie při raziích na východě Slovenska zadržela sedm lidí v souvislosti s vraždou novináře Jána Kuciaka. Podle listu Korzár byli zadrženi také italský podnikatel Antonino Vadala, o kterém psal zavražděný, a dva jeho příbuzní. Policejní prezident uvedl jen iniciály zadržených a informacím médií odpovídají.

Večerní zprávy

Případ dvojnásobné vraždy na Slovensku je hlavním tématem Večerních zpráv Televize Seznam (ve videu nahoře si pusťte Večerní zprávy celé včetně dalších informací a událostí).

Večerní zprávy vycházejí každý den v 18:00 na celoplošné Televizi Seznam. Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Razie kriminalisté zahájili ráno v objektech spojovaných s Vadalou, o němž Kuciak psal ve svém posledním, ještě nedokončeném článku. Podle portálu Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, policie zasahovala v Trebišově a Michalovcích.

Kuciak ve svém materiálu napsal, že na východě Slovenska fungují ve vzájemné koordinaci zástupci čtyř rodin z prostředí italské Kalábrie, kde působí obávaná mafie 'Ndrangheta. Mezi nimi je i Vadalova rodina. Jejich hlavní podnikatelskou činností na Slovensku je podle novináře zemědělství.

Evropská komise se obrátila na slovenské úřady s žádostí o informace o možném zneužívání zemědělských fondů. Ty se objevily právě v souvislosti s vraždou Kuciaka a jeho snoubenky.

Policejní prezident Tibor Gašpar se novinářům v Košicích rovněž zmínil o nové stopě ve vyšetřování případu, která se týká i slovenského nejvyššího soudu.

Gašpar před novináři podle veřejnoprávního vysílání RTVS naopak víceméně vyloučil souvislost vraždy novináře s drogovou stopou, o které sám ve středu informoval. Podle Centra pro výzkum korupce a organizovaného zločinu (OCCRP), s nímž spolupracoval i Kuciak, však italská policie Vadalu označila za možného překupníka drog, který nahradil dopadené členy gangu ‘Ndrangheta.

Matka zavražděné novinářovy přítelkyně Martiny Kušnírové podle listu Plus jeden deň vyslovila obavy z manipulování vyšetřování ze strany slovenské policie a uvítala by zapojení mezinárodního týmu. Slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák na sociální síti napsal, že do vyšetřování se zapojila česká i italská policie a že následně potvrdili pomoc Slovensku i představitelé Europolu, americké FBI a britského Scotland Yardu.

Menší slovenská vládní strana Most-Híd žádá po vraždě novináře Jána Kuciaka rezignaci ministra vnitra Roberta Kaliňáka a doplnění vyšetřovacího týmu o experty ze zahraničí. Novinářům to řekl předseda formace Most-Híd Béla Bugár. Odchod Kaliňáka, který je zároveň místopředsedou nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) premiéra Roberta Fica, požaduje také opozice. Bugár ale neuvedl, zda rezignace Kaliňáka je podmínkou pro setrvání jeho strany v koalici.

Podle Bugára přitom nelze vyloučit, že v případě setrvání Kaliňáka v ministerské funkci by poslanecký klub jeho strany mohl opustit jeden ze zákonodárců.

Portál Aktuality.sk napsal, že pokud Kaliňák během týdne neodstoupí, je na protest připravena rezignovat ministryně spravedlnosti za Most-Híd Lucia Žitňanská.

Reklama

Související témata:

Doporučované